Hotel Marinela

Hotel korišten za vrijeme bugarskog predsjedanja EU pod istragom zbog sumnje na pranje novca

Ovog petka, bugarska policija je u hotelima koji su u vlasništvu lokalnog biznismena pronašla više od 5 milijuna eura u gotovini. Državni tužitelj komentirao je da se do sada u svojoj karijeri nije susreo s takvim slučajem.
Ilustracija
 Profimedia, allOver Photo

U sklopu istrage, prvo je pretražen hotel Marinela koji je imao ključnu ulogu tijekom bugarskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Vlasnik hotela je Vetko Arabadjiev, bugarski poduzetnik kojeg javnost poznaje kao vlasnika turističkog carstva Victoria Group, koje u svom asortimanu broji više od 15.000 kreveta.

Europsku delegaciju šokirao je prizor oskudno odjevene mlade žene u hotelu Marinela do te mjere da je nekolicina gostujućih dužnosnika bila premještena u luksuzniji hotel Hilton, ako je suditi prema informacijama popularnog bugarskog portala.

Prema nekim informacijama, Arabadjiev se sa suprugom trenutno ljetuje u Francuskoj gdje posjeduje vilu i luksuznu jahtu, unatoč tome što je za njim izdan europski uhidbeni nalog.

Ivan Gueshev, zamjenik bugarskog glavnog tužitelja, rekao je da se u svojoj višegodišnjoj karijeri još nije susreo s tolikom količinom gotovine. Prema njegovim navodima, nekoliko kutija od cipela i putnih torba bilo je do vrha puno gotovinom.

- Prema mojim saznanjima, ništa slično nije zabilježeno u novijoj bugarskoj povijesti - izjavio je Gueshev, dodavši da su istražitelji od bugarske središnje banke zatražili automate za prebrojavanje novčanica, jer bi njegovo ručno prebrojavanje trajalo danima.

- Nikome ne možete zabraniti bogaćenje, no treba inzistirati na tome da se pri kupovini automobila, zrakoplova i hotela plati porez - naglasio je tužitelj.

Arabadjiev ima kolekciju luksuznih automobila koja uključuje Rolls Roys, Maybach i Maclaren. Uz to, navodno posjeduje dva zrakoplova koje koristi za prijevoz gostiju u Saint Tropez. Na svoju je rođendansku zabavu 2016. godine u Saint Tropez pozvao 400 uzvanika, među kojima su bile manekenke i pjevačice narodne glazbe, koje se u javnosti smatraju skupim prostitutkama.

Prema informacija internetskog portala Blitz, u Arabadjievom je sustavno izbjegavao plaćanje poreza kroz čak četiri različite sheme.

Ako je suditi po anegdoti koja se često veže uz njegovo ime, Arabadjievu je u Saint Tropezu bio ukraden Rolls Royce koji je nekoliko godina kasnije bio pronađen u Bugarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:55