2,500 znanstvenika je poslalo pismo upozorenja u EK. Hrvatska znanstvenica: ''Reagirali smo na dugogodišnje zanemarivanje zaštite bioraznolikosti!''

Više od 2,500 znanstvenika poslalo je pismo upozorenja Europskoj komisiji zahtijevajući hitne promjene i reformu Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije (ZPP, CAP).
''Poljoprivredni lobi u zapadnim zemljama je vrlo jak, a veliki poljoprivrednici vode vlastitu lokalnu politiku na štetu malih poljoprivrednika'', izjavila je biologinja Martina Šašić
 Antonio Bronic / REUTERS

U pismu upućenom Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) i Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) stoji da postoji 'nedvosmislen znanstveni dokaz' da intenziviranje poljoprivrede dovodi do sve jačeg porasta gubitak biološke raznolikosti.

Znanstvenici iz svih država članica EU iz svojeg dugogodišnjeg promatranja populacije ptica, sisavaca, gmizavaca, vodozemaca i insekata su zaključili da zbog neekoloških i neodrživih poljoprivrednih praksi širom Europe propada bioraznolikost. Prema mišljenjima znanstvenika ZPP pretvara ruralna područja u 'zelene pustinje nenaseljenih monokultura maksimalnog prinosa'.

- Pozivamo vas da djelujete na znanosti i bez odgađanja poduzmete dalekosežnu reformu Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (CAP) – navodi pismo kritizirajući dosadašnji ZPP koji je doveo do intenziviranja poljoprivrednih praksi, drastičnog povećanja uporabe pesticida, navodnjavanja i uništavanja pašnjaka itd. Također, analizirajući prijedlog Komisije za ZPP nakon 2020. godine zaključili su da on ne nudi pravo rješenje i ima manje ambicije.

Životinjske i biljne vrste koje ovise o staništima poljoprivrednih površina u Europi trpe negativne posljedice, a njihova populacija se snižava na kritične razine. Poljoprivredne prakse dovele su do smanjenja populacija ptica na poljoprivrednim površinama za više od 55 posto u razdoblju između 1980. i 2015. godine, te smanjenja populacije insekata za više od 76 posto u istraživanju koja je provedeno u Njemačkim prirodnim rezervatima između 1989. i 2016. godine.

Euractiv.hr je telefonski kontaktirao biologinju i voditeljicu Zoološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dr.sc. Martinu Šašić koja je ujedno jedna među potpisnicima pisma. Šašić je izjavila da su znanstvenici reagirali na dugogodišnje zanemarivanje zaštite bioraznolikosti i neučinkovitih mjera zaštite unutar europske poljoprivredne politike.

Poljoprivredni lobi u zapadnim zemljama je vrlo jak, a veliki poljoprivrednici vode vlastitu lokalnu politiku na štetu malih poljoprivrednika, objasnila je.

Hrvatska je u prednosti jer ima veliku raznolikost i jako puno malih poljoprivrednika, no ono što zabrinjava je hoće li se i ti mali poljoprivrednici nastaviti baviti poljoprivredom, posebice održivom poljoprivredom.

Smatra da mjera 10 iz Programa ruralnog razvoja RH, koja pod podmjerama ima operacije za očuvanje bioraznolikosti, nije dovoljno iskorištena.

- Iako sve mjere ruralnog razvoja imaju kao krajnji cilj poticanje ekološke poljoprivrede, često se ne vrši kontrola njihove provedbe – rekla je Šašić.

Znanstvenici u pismu upozoravaju da su mjere za ozelenjivanje unutar prvog stupa ZPP-a uglavnom neučinkovite za zadržavanje ili obnavljanje biološke raznolikosti. Postojeće poljoprivredno-ekološke sheme su nedovoljno financirane i nedovoljno usmjerene da ispune razmjere štete na biološkoj raznolikosti poljoprivrednih površina.

Rješenje koje se mora potaknuti u Europi je da nova reforma ZPP-a osigura održivu i raznoliku poljoprivrednu usmjerenu na podržavanje manjih poljoprivrednih gospodarstava. Prema njima to podrazumijeva i smanjenu uporabu pesticida te digitalizaciju poljoprivrede koja ima svoje prednosti u ekološkog proizvodnji. No, iako neke nove tehnologije mogu riješiti ključna pitanja, njihova implementacija u EU je prespora.

Budući ZPP se mora uskladiti s ciljevima Ujedinjenih naroda o ciljevima održivog razvoja, a borba protiv klimatskih promjena i zaštite bioraznolikosti trebaju biti ''priroitet ako EU želi poduprijeti glavni cilj Agende 2030. za održivi razvoj''.

- EU mora biti pionir u reagiranju na ove izazove i ZPP mora biti dio tog odgovora, a ne biti uzrokom veće degradacije okoliša – zaključili su pismu pozivajući članove odbora AGRI Europske komisije na suradnju u osmišljavanju Zajedničke europske poljoprivredne politike.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:27