Dr. Mary Bussell: Naše istraživanje promiče suradnju između zemalja Europe kako bi pomogle jedna drugoj u liječenju i sprječavanju karcinoma pluća

Doktorica Mary Bussell iz Ekonomske obavještajne jedinice (EIU) sudjelovala je na Hrvatskoj radionici o raku pluća u Europi koja je održana u ponedjeljak u Zagrebu. Usporedna analiza politika raka pluća u Europi koju provodi EIU važan je korak u prevenciji raka. Od raka pluća godišnje oboli oko 3.000 Hrvata, zbog čega je bitno da je Hrvatska sudjelovala u drugom valu istraživanja čiji će rezultati biti objavljeni početkom 2020. godine.
Dr. Mary Bussell
 EIU

Autor teksta je suradnica u istraživanju EIU-a. Svi stavovi istaknuti u ovom tekstu osobni su stavovi autorice i ne održavaju nužno stav redakcije Euractiv.hr-a.

 

Unatoč važnom napretku posljednjih godina, rak pluća ostaje među najsmrtonosnijim vrstama raka koji predstavlja veliki teret i podrazumijeva različite medicinske potrebe. Rak je svjetski zdravstveni problem i veliki je izazov javnog zdravstva, što uzrokuje trošenje ljudskih i ekonomskih resursa zemlja na svim razinama razvoja. Rak je drugi vodeći uzrok smrti na globalnoj razini te rezultira smrću u jednom od šest slučajeva diljem svijeta. Rak pluća odgovoran je za jedan od pet smrtnih slučajeva od raka u Europi, iako je bolest koja se u velikoj mjeri može spriječiti. Stope preživljavanja nisu ohrabrujuće i značajno se razlikuju: u većem dijelu Europe stopa petogodišnjeg preživljavanja od raka pluća kreće se od 10 do 19 posto. U prošlosti su ovi loši rezultati proizašli iz niza faktora među kojima su: kasna dijagnoza, loš pristup liječenju i neadekvatna podržavajuća skrb. Uz nove mogućnosti liječenja, važno je razviti jasno razumijevanje trenutne slike bolesti, razumjeti i riješiti nezadovoljene potrebe i poboljšati kapacitet zdravstvenih sustava za upravljanje potražnjom.

Ekonomsko-obavještajna jedinica (Economist Intelligence Unit -EIU) provodi istraživanje s ciljem razotkrivanja kako različita politička okruženja među državama utječu na različite ishode u lječenju raka pluća. Istraživanje je osmišljeno s ciljem dai informira kreatore politika, javne zdravstvene organe i društva u cjelini o najhitnijim pitanjima na polju raka pluća i njegovom rješavanju.  Po završetku istraživanje će obuhvatiti ukupno 36 zemalja: 26 europskih zemalja, Izrael i 9 zemalja azijsko-pacifičke regije.

Naše istraživanje u Europi odvijalo se u dvije faze, kao što slijedi u nastavku.

2 phases of The Economist Intelligence Unit (EIU) study for lung cancer

Disanje u novom dobu: uporedna analiza politike raka pluća u Europi (dostupno na: Europe lung cancer policy analysis) pokrenuta je na Svjetskoj konferenciji o raku pluća (IASLC)  koja je održana u Barcelona 10. rujna 2019. Ovo izvješće pokriva prvu fazu našeg istraživačkog centra u jedanaest zemalja. Identificirano je pet ključnih područja za produženje preživljavanja i poboljšanje kvalitete života pacijenata koji žive s karcinomom pluća, a pojedini su profili zemalja predložili mogućnosti poboljšanja za svaku zemlju. Naposljetku, naše će istraživanje rezultirati izvješćem o drugoj fazi istraživanja koje će biti značajan resurs za razvoj politika koje će potaknuti napore za bolju dijagnozu, upućivanje, testiranje, liječenje i njegu ljudi oboljelih od karcinoma pluća i pružit će pozitivne korake koji mogu biti uzeti u obzir za poboljšanje njege i liječenja. Svrha međunarodne usporedne analize je omogućiti prikupljanje podataka o svakoj zemlji na metodološki standardizirani način kako bi se zemlje mogle usporediti i naučiti najbolje prakse jedni od drugih.

 

Naš rad je uključivao nekoliko faza. Započeli smo s pragmatičnim pregledom literature koji je omogućio stvaranje okvira za razvoj naše bodovne liste. Nakon toga uslijedio je paneuropski sastanak stručnog vijeća koji nam je pružio priliku da analiziramo svoja mišljenja. Nakon ove dvije prekretnice krenuli smo u prikupljanje podataka. Bodovna lista se sastoji od 17 pokazatelja koji su organizirani u 5 domena. Profili zemalja pružaju kontekst za analizu rezultata sustava bodovanja. Svaki profil zemlje pruža priliku za detaljnije istraživanje odgovora na politiku države uključivanjem nekoliko stavki među kojima su:

  • epidemiološki teret raka pluća
  • analiza pokazatelja uspješnosti
  • identifikacija i opis mogućnosti za poboljšanje

Profili zemalja također se koriste za lociranje i vrednovanje nalaza unutar rezultata.

Radionice koje se održavaju u državama sudionicima istraživanja središnje su mjesto za razvoj i dovršavanje profila svake zemlje, pružajući ključni uvid u unutarnje razlike i izazove unutar svake zemlje. Na svakoj radionici predstavljamo naša početna otkrića prije otvorene rasprave sa sudionicima radi razjašnjavanja našeg razumijevanja problema na državnoj razini i određivanja mogućnosti poboljšanja specifičnih za zemlju. Ti nam sastanci omogućuju razumijevanje određenih varijacija koje se događaju unutar granica neke zemlje i pružaju nam jasniju sliku trenutne stvarnosti. Otvorene rasprave o preprekama promjenama i koracima koji se mogu poduzeti kako bi se unaprijedilo područje u kojem se očituje najmanja uspješnost održanoj tijekom svake radionice bili su vrlo snažni.

Ovog mjeseca započeli smo radionice u zemlji za drugu fazu našeg europskog istraživanja. Radionica u Hrvatskoj održava se danas, 23. rujna.

Nijedna zemlja u obuhvaćena našim istraživanjem ne postiže savršene rezultate u svim domenama ispitivanja i niti jedna domena uzeta u obzir ne postiže visoke ocjene u zemljama koje su sudjelovale u ispitivanju. Dakle, ima prostora za napredak. Usporedna priroda ovog istraživanja promiče interakciju među državama pomažući je poboljšati na temelju iskustava drugih. Na primjer, Norveška je pokrenula INSPIRE program ranije ove godine, a Francuska će pokrenuti svoj Health Data Hub ove jeseni. Oba programa su razvijena za poboljšanje kvalitete pristupa liječenju na temelju prikupljenih podataka. Program INSPIRE fokusiran je na prikupljanje podataka o karcinomu pluća. Health Data Hub jedinstvena je baza podataka o zdravlju u kojoj će se razviti digitalni identitet pacijenta te uzeti u obzir biološke podatke i podatke o ponašanju radi pružanja dijagnostičke pomoći ili praćenja napretka terapije. Dijeljenje iskustava i najboljih praksi unutar i između zemalja može stvoriti bolji pristup koji bi rezultirao pozitivnim ishodom za oboljele od karcinoma pluća u svim državama.

Drago nam je što je Hrvatska uključena u drugu fazu našeg istraživanja. Oduševljena sam što sam ovdje u Zagrebu zbog radionice. Mnogo je izazova s ​kojima se suočava Hrvatska i brojne prilike za poboljšanje ishoda oboljelih od raka pluća u vašoj lijepoj zemlji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2021 05:14