EU bi mogao upotrijebiti novac iz kriznog fonda za proizvodnju cjepiva

Europska komisija razmatra mogućnost da dio novca iz europskog kriznog fonda vrijednog 2,4 milijarde eura, iskoristi za povećanje kapaciteta farmaceutskih laboratorija kako bi osigurala proizvodnju dovoljno cjepiva za Covid-19.
Ilustracija
 ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Trenutno se razvija više od 90 cjepiva protiv te bolesti koja je usmrtila najmanje 290 tisuća ljudi diljem svijeta. Osam njih je u fazi kliničkog ispitivanja. Međutim, stručnjaci kažu kako bi masovna proizvodnja uspješnog cjepiva mogla biti jednako izazovna kao i njegov razvoj.

Sve dok su kapaciteti za proizvodnju cjepiva ograničeni, EU bi trebao razraditi plan za povećanje proizvodnje i u početku distribuirati cjepivo samo onima kojima je najpotrebnije, stoji u dokumentu koji je dostupan Reutersu.

Europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides prošlog je tjedna prvi puta iznijela svoje ideje ministrima zdravstva EU-a i oni su je podržali, kažu dva dužnosnika koja su prisustvovala videokonferenciji. No, odluka još nije donesena.

Razmišlja o korištenju europskog fonda za crne dane, Instrumenta za hitnu pomoć (ESI), kako bi povećala kapacitet proizvodnje cjepiva u Europi i ponudila osiguranje od odgovornosti farmaceutskih kompanijama, stoji u dokumentu.

Osiguranje od odgovornosti učinilo bi proizvodnju cjepiva manje rizičnom za tvrtke potencijalno izložene vrlo velikim pravnim troškovima zbog mogućih neefikasnih cjepiva i nepredvidivih nuspojava, rizika koji su posebno veliki ako se lijekovi razvijaju na brzinu.

Dodatni novac mogao bi se usmjeriti za liječenja protiv Covida-19, istraživanja te kako bi „osigurao pristup portfelju obećavajućih kandidata za cjepivo“, stoji u dokumentu.

Gotovo 2,4 milijarde eura trenutno je dostupno u ESI fondu, koji Komisija opisuje kao ogranak EU-a za financiranje borbe protiv pandemije. Oko 300 milijuna eura iz početnog proračuna već je utrošeno na zaštitne maske i na jačanje zdravstvenih kapaciteta.

„Komisija proučava kako bolje koristiti ESI kako bi cjepivo učinila dostupnim za sve građane EU-a“, izjavio je glasnogovornik EK.

Dodao je da bi se taj novac mogao dodati drugim sredstvima, uključujući zajmove Europske investicijske banke, no još nije odlučeno kako će se koristiti.

EU je u ožujku također počeo prikupljati planiranih 380 milijuna eura za stvaranje zaliha medicinske opreme, lijekova i cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2021 10:20