EU planira investirati 35 milijuna eura u razvijanje umjetne inteligencije za onkologiju

EU planira investirati 35 milijuna eura u razvijanje umjetne inteligencije za onkologiju Europska komisija danas je objavila poziv za podnošenje natječajnih prijava za razvoj analize medicinskih snimaka u svrhu dijagnostike i liječenja karcinoma, za što se osigurali 35 milijuna eura.
Ilustracija onkološke pacijentice koja prima terapiju
 Mark Kostich / Getty Images

- Suradnjom na svim razinama te razmjenom i tumačenjem tehnoloških noviteta u području sprječavanja, dijagnosticiranja i predviđanja liječenja diljem EU moći ćemo pacijentima pružiti kvalitetniju skrb – izjavio je povjerenik Komisije na odlasku Vytenis Andriukaitis koji je posljednjih pet godina bio zadužen za zdravlje i sigurnost hrane.

Natječaj je raspisan u sklopu programa Obzor 2020, putem kojeg Komisija ulaže preko 177 milijuna eura u prioritetne osi 'digitalne transformacije zdravstva i skrbi' te pronalazak 'pouzdanih digitalnih rješenja i kibernetičke sigurnosti u području zdravstva i skrbi'.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel naglasila je kako je današnje ulaganje dokaz snažne potpore naprednim tehnologijama koje će oblikovati budućnost zdravstvenog sektora u EU. Povjerenica Gabriel sutra će sazvati drugi okrugli stol, u sklopu kojeg će okupiti predstavnike Komisije, farmaceutske, biotehnološke i medicinsko tehnološke industrije, kao i predstavnike civilnog društva, kako bi raspravljali o ključnim pitanjima interdisciplinarne suradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2021 08:18