SIGURNOST HRANE

Europska agencija za sigurnost hrane o održavanju kvalitete hrane tijekom božićnih blagdana

Europljani za Božić spremaju različita jela. No svima nam je zajedničko da moramo paziti na sigurnost blagdanskog stola.
Family having Christmas dinner at home, gathered around the table, enjoying their time together; daughter speaking to her mother and smiling
 Vladans

Autor teksta je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Svi stavovi istaknuti u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne održavaju nužno stav redakcije Euractiv.hr.

Jedite. Pijte. Volite. Božić je pred vratima i unatoč pandemiji moramo se pripremiti za kulinarski maraton koji dolazi s blagdanima. Neki će tražiti više pudinga, drugi će tražiti više pečenog kukuruza. Nema ništa sličnog poput dijeljenja hrane sa svojim najmilijima! Neke od naših najljepših uspomena stvorit ćemo ovih dana oko stola. Kao što kažemo u Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA): ''hrana u Europi dio je nas samih''.

Primjerice, ako se nalazite u nekim područjima Skandinavije, možda sanjate o svom nadolazećem Julbordu - božićnom švedskom stolu punom delicija. Zabavno je napuniti tanjur koliko god puta želite, zar ne? Idealno vruća jela poput kobasica treba držati na toplom, dok hladne delicije poput lososa ili jegulje ostaju sigurnije na hladnim pladnjevima – zašto ne biste neku dodatnu hranu držali u hladnjaku da ju zamijenite hladnijom? U svakom slučaju, bifei ne bi smjeli dugo ostati na stolu, jer vaši rođaci nisu jedini gladni u sobi: ne zaboravite na bakterije!

Ovi nevidljivi neželjeni gosti posvuda su u našoj kući. Stoga da bi izbjegli bilo koju prehrambeno zoonotsku bolest kao božićni dar ključna je dobra kuhinjska higijena!

Nepravilna upotreba posuđa ili kuhinjskih površina može pridonijeti širenju bakterija. Sigurno rukovanje sirovim mesom i ostalim sirovim sastojcima hrane, temeljito kuhanje i dobra higijena kuhinje mogu spriječiti ili smanjiti rizik koji ti mikroorganizmi predstavljaju.

Grk neće moći reći ne slatkom i topljenom melomakaronu ili hrskavoj gurabiji, isto kao što Hrvati neće odbiti niz "kiflice od vanilije". Budite oprezni, čak i ako su ovi slatkiši namijenjeni trajanju nekoliko dana, morate ih držati na suhom mjestu ili u posudi za hranu, tako da širenje bakterija ne postane prijetnja za vaš želudac.

Možda niste kuhar i planirate naručiti sushi za večeru 24. prosinca? Tko kaže da Božić nije pravi trenutak za putovanje na Istok, barem uz vaše kulinarske izbore, ako vas COVID-19, vaš budžet, nedostatak praznika ili rođaci udaljavaju od transkontinentalnih putovanja? To je sasvim u redu! Da, istina je: jesti sirovu hranu - ne samo ribu, već i ukusne tartare, primjerice američki file ako ste u Belgiji - može dovesti do trovanja hranom ako se s njom ne postupa na odgovarajući način. Ne zaboravite da tijekom kuhanja uvijek držite sirovo meso, ribu i povrće odvojeno kako biste izbjegli zarazu Također, dobar zamrzivač može biti izvrstan saveznik za deaktiviranje mikroba prisutnih u hrani. Međutim, s odmrznutim predmetima morate rukovati kao s bilo kojom pokvarljivom hranom. Trebate obratiti pažnju čak i kad rusku salatu ponesete sa sobom na klizalište.

Mnogi Europljani u ovom razdoblju jako cijene ribu, poput Portugalaca - Bendito bacalhau -, Španjolaca ili Čeha. U ribi, posebno u nekim većim vrstama, mogu se naći neki ostaci poput žive ili mikroplastike. Isto vrijedi i za morsku hranu. Djed Mraz zna da u mnogim područjima u Francuskoj Božić ne bi bio Božić bez da imate svoje ostrige. A što bi stanovnik Galicije napravio bez školjkaša percebesa? Ne, ne radi se o tome da se odreknete svojih 'favorita': ne treba zaboraviti prehrambene blagodati jedenja ribe. Ali nemojte jesti isto svaki dan. Znanost pokazuje da je najbolja raznolika prehrana. Tako biste smanjili biste šanse za ponavljano izlaganje određenim zagađivačima i definitivno ćete pobijediti s nutricionističkog gledišta.

Budući da EFSA ozbiljno shvaća zaštitu Europljana, često preporučujemo maksimalne doze određenih proizvoda i tvari - i u tome smo vrlo konzervativni. Razmislite o zaslađivaču kojeg stavite u topli napitak, možda zato što se osjećate toliko krivim zbog dodatnih slatkiša koje ste jeli ovih dana. Njegova je moć zaslađivanja 200-300 puta veća od snage saharoze. EFSA trenutno ponovno procjenjuje podatke o svim zaslađivačima koji su stavljeni na tržište prije siječnja 2009. godine, uključujući acesulfam K (E 950), saharin (E 954), sukralozu (E 955) da nabrojimo samo neke. Da bi to postigla, EFSA, kao i slične organizacije, provodi rigorozne procjene rizika svih kemijskih tvari predloženih za uporabu u hrani kako bi utvrdila koje se mogu koristiti i u kojoj mjeri, tako da nemaju štetne učinke na zdravlje.

Priličan izazov, ali izazov je i Božić; ponekad dobijete poklone i komplicirana pitanja o privatnom životu od ujaka kojeg rijetko viđate. Ponekad ste vi osoba zadužena za pronalaženje pravih poslastica kako biste udovoljili najzahtjevnijim rođacima i možda ćete se osjećati baš kao da se natječete u triatlonu. Razmišljate o tome da popijete energetsko piće kako biste ostali budnima? Ili ste obožavatelj kave? Sve je u redu! Samo imajte na umu da je EFSA utvrdila da je siguran dnevni unos kofeina 3 mg po kilogramu tjelesne mase. To se ne odnosi samo na espresso - oko 80 mg kofeina po šalici kave koju Talijani vole - ili 50 mg koji se nalazi u šalici crnog čaja kojeg Britanci piju često, već i na pločicu mliječne čokolade koja sadrži 25 mg ili 10 mg kofeina koju ćete možda jesti dok gledate ponovo romantičnu komediju ''The Holliday''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2021 17:31