Komisija se nastavlja boriti za dobrobit životinja

Europska politika imala je pozitivan utjecaj za dobrobit životinja, zaključila je Komisija temeljem izvješća Europskog revizorskog suda koje je ispitalo provedbu druge Strategije EU za zaštitu i dobrobit životinja.
Farma životinja u okolici Svetog Ivana Zeline
 Neja Markičević / CROPIX

Europski revizori su u srijedu objavili izvješće o dobrobiti životinja, naglašavajući pritom potrebu za uklanjanjem nedostataka za provođenje ambicioznih ciljeva koje su postavili političari.

Posebice, nadležni je sud primijetio nedostatak provedbe evaluacije. Naime, ne postoje jasno definirani indikatori koji bi mogli izmjeriti uspješnost strateških ciljeva, dok Komisija još nije ispitala rezultate njihove provedbe.

U svom službenom očitovanju, Komisija je novinaru Euractiva naglasila da je uvažila izvješće Europskog revizorskog suda.

Komisija je tijekom provedbe, prema prijedlogu revizora, zaključila da bi definiranje indikatora zasigurno unaprijedilo proces usklađenosti u nekim kritičnim točkama.

Rezultati Strategije mogu doista omogućiti definiranje jasnih i preciznih indikatora za mjerenje usklađenosti zakona država članica s propisima za dobrobit životinja.

Budući planovi Komisije

Iako je izvršna vlast Europske unije svjesna pojedinih nedostataka, svejedno je objavila pozitivan učinak koji je poboljšana usklađenost imala na dobrobit životinja.

Nakon što su ispunjeni ciljevi Strategije EU za zaštitu i dobrobit životinja 2012.-2015., Komisija bi željela procijeniti njezin utjecaj kako bi poboljšala svoje buduće napore za poboljšanje dobrobiti životinja.

- Nastavit ćemo raditi prema preporukama, a uključit ćemo ih i u svoje buduće aktivnosti – rekao je izvor iz Europske komisije.

Prema izvješću revizora, Komisija nije obnovila uvjete Strategije 2012.-2015.

Međutim, istovremeno su prepoznali da je Komisija putem Platforme za dobrobit životinja nastavila unaprjeđivati dijalog s ključnim dionicima. Također, napori Europske unije očituju se i u osnivanju prvog referentnog centra EU za tehničku podršku koja osigurava dobrobit svinja u državama članicama.

S obzirom na to da je prerano odabrati najbolje instrumente za nastavak unaprjeđivanja dobrobiti domaćih životinja, Europska komisija je u ovoj fazi odlučila ne nagađati rezultate buduće evaluacije.

Animal Health Europe, nevladina udruga koja zastupa interese proizvođača lijekova za životinje, istaknula je da je Komisija zadužena za propisivanje regulacija o transportu i klanju domaćih životinja. Naime, države članice dužne su poštivati smjernice za dobrobit svinja, kako bi im se na području Europske unije osiguralo optimalno zdravlje i kvaliteta života.

Izvješće revizorskog suda navodi da su navedene smjernice o dobrobiti domaćih životinja bile prolongirane zbog dugotrajnih rasprava s ključnim dionicima.

Ostale reakcije

Europska podružnica Human Society International, svjetske nevladine udruge koja se bavi zaštitom životinja, pozdravila je inicijativu revizorskog suda zaključivši da prema njoj države članice trebaju kontrolirati provedbu zakona o dobrobiti životinja. To je važno upozorenje, smatra izvršni voditelj organizacije Ruud Tombrock.

- Zdravlje i dobrobit životinja međusobno su povezani, stoga je važno osigurati primjenu i provedbu postojećih pravila o dobrobiti životinja – stoji u službenoj izjavi organizacije Animal Health Europe.

Copa-Cogeca, poljoprivredni lobby Europske unije, pozitivno je primio zaključak izvješća o važnosti ispravnih mjera za unaprjeđenje dobrobiti životinja uz podršku ruralnog razvoja, dodajući da ono predstavlja ključne napore europskih država za provedbu zakona.

Nedostatak zajedničke politike

Europski revizorski sud naglasio je da Komisija nije preispitala zakonski okvir, ali ni poduzela mjeru za usklađivanje sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, dodajući da nekolicina država članica tu politiku koriste ograničeno. Prema istom izvješću, pravila EU predstavljaju temelj koordinacije provjere usklađenosti i službenih inspekcija. Iako su dobre prakse definirane, države članice za sad nisu iskoristile raspoloživu priliku za poboljšanje svoje sustavne kontrole.

Međutim,, izvor iz poljoprivrednog lobbyja naglasio je da neke države članice već imaju osjetno više standarde od onih koje Europska unija predviđa.

- Slažemo se da možemo raditi na usklađivanju poljoprivrednih politika i bez mijenjanja zakona – rekao je izvor iz nadležne lobističke strukture.

Europska komisija je obavijestila revizorski sud da radi na poboljšanju kvalitete i dosljednosti podataka koji su prijavljeni prema novom propisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:07