Novi natječaj

Ministarstvo sufinancira oznaku "Dokazana kvaliteta" u iznosu do 15.000 eura

U pitanju je podmjera 3.1. kojom se želi podići vidljivost i prepoznatljivost domaćih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda
Woman buying food

Do kraja ove godine, hrvatski poljoprivrednici mogu dobiti potporu za certificiranje oznake "Dokazana kvaliteta" u iznosu do 3000 eura godišnje, odnosno do 15.000 eura u petogodišnjem razdoblju.

U pitanju je Mjera 3, Podmjera 3.1. Programa ruralnog razdoblja, kojom se želi podići vidljivost i prepoznatljivost domaćih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Ovo je treći natječaj za operaciju 3.1.1. i traje do 31. prosinca. U razdoblju od 2018. do 2020. trajao je drugi natječaj na kojem je zaprimljeno samo 48 zahtjeva.

Radi se o jednoj od najmanje korištenih mjera, a tijekom nacrta natječaja se po komentarima građana moglo naslutiti da je razlog tome isključivost prema ekološkim proizvođačima. Naime, na mjeru 3 mogu se prijaviti samo oni koji prvi put ulaze ili najdulje pet godina sudjeluju u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje, pod uvjetom da nisu korisnici IAKS potpore za mjeru 11. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odgovorila je kako ekološki prerađivači mogu biti i korisnici tipa operacije 3.1.1., ali samo ako dokažu troškove godišnje kontrole prerađenih proizvoda od strane kontrolnih tijela uz poštivanje svih ostalih uvjeta propisanih pravilnikom i natječajem, piše portal AgroKlub.

Posebne karakteristike

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede prošle je godine uspostavilo dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete proizvoda "Dokazana kvaliteta" koji potrošačima upućuje da to da se radi o domaćem proizvodu više kvalitete. Odnosno, da se radi o poljoprivrednom ili prehrambenom proizvodu s posebnim karakteristikama u sektorima proizvodnje i prerade mlijeka, mesa, voća i povrća, meda, jaja, maslina, uljarica, brašna, šećera, ribarstva i akvakulture.

Oznaka "Dokazana kvaliteta"- Hrvatska na proizvodima na trgovačkim policama kupcima ukazuje na to da se radi o proizvodu u kojem je Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja u kojoj je ta proizvod proizveden i/ili prerađen.

Oznaka "Dokazana kvaliteta" – Država upućuje na to da se je proizvod proizveden i/ili prerađen u istoj zemlji iz koje dolazi i njegov glavni sastojak. O kojoj zemlji se radi, može se pročitati na proizvodu.

Znak na kojem piše samo "Dokazana kvaliteta" označava da zemlja podrijetla glavnog sastojka i država u kojoj je proizvod nastao nisu iste, ali i dalje pokazuje da se radi o proizvodu posebnih karakteristika.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2021 11:45