Očuvanje sela

Petir podnijela 100 amandmana da Hrvatska iskoristi novac iz EU

Zastupnica Marijana Petir uspjela je od povjerenika Europske komisije za poljoprivredu Phila Hogana dobiti potvrdu kako će Hrvatskoj biti isplaćena sva sredstva obećana Ugovorom o pristupanju.
Na fotografiji: Marijana Petir i Phil Hogan
 Darko Tomas / CROPIX

Kada nam je Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, koji je krajem godine boravio u Hrvatskoj kako bi predsjedniku Vlade, ministru poljoprivrede i poljoprivrednim proizvođačima pojasnio nove smjernice zajedničke europske poljoprivredne politike od 2021. do 2027., rekao da bi “mladi poljoprivrednici trebali bi profitirati novim prijedlogom ZPP-a jer im se sredstva udvostručuju sa 50.000 na 100.000 eura za pokretanje poljoprivrednog biznisa”, u intervjuu smo ga pitali mogu li te mjere zadržati mlade na selu.

- Prvi put generacijsko pravilo i potpora mladim poljoprivrednicima javljaju se kao prijeko potrebni zahtjevi ZPP-a. Kada države članice izrade svoje planove i ako ne naprave plan za pomoć i poboljšanje pozicije mladih poljoprivrednika, neće moći dobiti odobrenje tog plana.

Izravne isplate

Trenutno 0,8 posto izravnih isplata dajemo mladim poljoprivrednicima kao dodatni poticaj. Mi to znatno povećavamo, oko triput više, te dajemo do 100.000 eura financijske potpore drugog stupa za mlade poljoprivrednike do trenutka kada počnu upravljati nekom farmom. Pregovaramo s Europskom investicijskom bankom i očekujem da ćemo do 2019. godine biti kadri objaviti cjelokupne zajmove i investicije za mlade ljude koji se žele baviti poljoprivredom - rekao nam je Hogan, uz napomenu da uz mlade misle i na stare poljoprivrednike.

Projekti oko obnove sela obilježili su rasprave o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), najskuplje i najstarije politike EU, koja je izazvala burne rasprave zastupnika u Europskom parlamentu, a o čemu svjedoči oko 7000 amandmana koje su podnijeli Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Naime, prijedlog Europske komisije podrazumijevao je smanjenje poljoprivrednog proračuna ZPP-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine na 365 milijardi eura, što je 5 posto manje u odnosu na razdoblje od 2014. do 2020. godine, dok prema izračunu Europskog parlamenta ovo smanjenje iznosi čak 15 posto. Veliki je to novac i za razvijene zemlje, a kamoli ne za Hrvatsku, koja izdvaja najviše sredstava za ruralni razvoj, čak 46 posto svoje ZPP omotnice. Europarlamentarka Marijana Petir, članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EU, desetke svojih istupa iskoristila je kako bi ukazala na neravnopravan položaj zemlje koja je posljednja ušla u EU.

- Prema Ugovoru o pristupanju, Hrvatska bi za prvi stup ZPP-a svoju omotnicu mogla iskoristiti tek 2022. godine. Budući da se proračun smanjuje, moglo bi se protumačiti da će Hrvatska biti jedina država članica koja neće u potpunosti moći koristiti novac koji joj je zagarantiran Ugovorom o pristupanju - pojasnila je zastupnica Marijana Petir. Slijedom navedenog Petir je, uz 100 amandmana koje je podnijela Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj vezano uz novu reformu, podnijela i amandman vezan uz poštivanja obveze Unije iz Ugovora o pristupanju Hrvatske EU, a koji je Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj usvojio. Podršku je, dodatno, zatražila i od Europske komisije te je to pitanje adresirala i povjereniku Europske komisije za poljoprivredu Philu Hoganu, koji je potvrdio da će se Ugovor o pristupanju Hrvatske poštovati.

Nova Zajednička poljoprivredna politika za razdoblje od 2021. do 2027. godine i dalje će biti zasnovana na dva temeljna stupa - izravnim plaćanjima te ruralnom razvoju, no ono što je važna novost jest povećanje potpora za mlade poljoprivrednike sa 50.000 na 100.000 eura.

- Ovo je odlična mjera za koju smo se izborili jer donosi dvostruko povećanje potpora za pokretanje poljoprivrednog gospodarstva, no ona neće biti dovoljna ako se ne riješi pristup poljoprivrednom zemljištu, povoljnim kreditima i nesmetanom poslovanju na tržištu - kaže. Samo 6 posto poljoprivrednika u EU mlađe je od 35 godina, stoga Petir kao jedno od rješenja vidi osiguranje prednosti mladim poljoprivrednicima u korištenju nacionalne rezerve u izravnim plaćanjima.

Nagradni natječaj

- Države članice trebaju sada najmanje 2 posto dodijeljenih sredstava za izravna plaćanja namijeniti ostvarivanju tog cilja, a ja se zalažem da to bude barem 4 posto - naglasila je Petir

Osim navedenog, Marijana Petir je i hrvatska ambasadorica projekta Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika, koji se održava već četvrtu godinu. Na natječaj, koji je otvoren do 10 ožujka ove godine, mogu se prijaviti mladi poljoprivrednici/poljoprivrednice koji su nositelji OPG-a i imaju do 40 godina života sa svojim projektima/operativnim konceptima, koji su tijekom 2018. godine ili završeni ili se provode. Medijski pokrovitelj izbora je Jutarnji list, a glavni sponzor Erste banka, koja će pobjedniku ili pobjednici dodijeliti 15.000 kuna.

Tvrtka Euroinspekt Croatiacontrola poklonit analize u njezinu laboratoriju u vrijednosti od 5000 kuna (analize plodnosti tla, ostatke rezidua pesticida, analize meda, mikotoksina, zdravstvene ispravnosti hrane...). Za pobjednika/pobjednicu natječaja, kao i za deset najboljih u izboru, zastupnica Petir će osigurati put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu. Cilj europske nagrade za mlade poljoprivrednike je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor opstao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:13