Pogoduje li poljoprivredna politika EU samo velikim proizvođačima? Novo istraživanje i hrvatski primjer pokazuju da milijarde idu u krive ruke

Hrvatski poljoprivrednici traže poništavanje natječaja za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, tvrdeći kako se njime pogoduje velikim igračima i najvećim zagađivačima. U isto vrijeme, najnovije znanstveno istraživanje pokazuje kako Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) Europske unije nepravedno pogoduje poljoprivrednicima iz velikih regija koji su ujedno i najveći zagađivači.
Ilustracija: industrijska proizvodnja
 Wojtek RADWANSKI / AFP

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je poništenje natječaja koji je raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) jer tvrde kako se njime ide na ruku stranim uvoznim lobijima koji u Hrvatsku uvoze sumnjivi otpad i prerađuju ga u električnu energiju. Traže promjenu kriterija pa između ostalog i to da između 40 do 70 posto biomase bude osigurano iz vlastite proizvodnje, kao i davanje prednosti onim proizvođačima koji imaju sunčane elektrane u svom vlasništvu te mogu dokazati udio snage iz vlastite proizvodnje.

Kritici se pridružio i čelnik Zelene liste, Nenad Matić, koji smatra kako Hrvatska iz državnog proračuna potiče proizvodnju električne energije od stranog "smeća". Sporno je to što se u natječaju ne navodi kao jedan od uvjeta podrijetlo sirovine koja se koristi u bioplinskim postrojenjima, čime se domaći proizvođači izjednačuju sa stranima koji otpad donose iz raznih dijelova Europe i pretvaraju u struju.

Koliko je važna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora pokazuje i podatak da su, u prvoj polovici ove godine u Europi, obnovljivi izvori po prvi puta proizveli više energije od fosilnih goriva. U razdoblju od siječnja do lipnja, solarna energija, vjetar, hidroelektrane i bioenergija proizvele su 40 posto električne energije EU, nasuprot fosilnih goriva koji su proizveli 34 posto.

No, pogodovanje izgleda nije karakteristično samo za Hrvatsku, već se odvija na razini cijele Europske unije. To pokazuje istraživanje znanstvenika iz Švedske i Nizozemske koji su u radu "Milijarde nestalih poljoprivrednih subvencija EU mogle bi podržati ciljeve održivog razvoja".

Istraživanje je predvodio Murray Scown sa Sveučilišta u Utrechtu i Centra za studije održivosti Sveučilišta Lund. Znanstvenom analizom raspodjele 59 milijarde eura sredstava za ZPP u 2015., pokazao je da trenutna potrošnja ZPP-a povećava nejednakost dohotka u poljoprivrednom sektoru, odnosno da se bitka ne odvija između okoliša i farmera, veći između bogatih zagađivača i siromašnih, održivih poljoprivrednika.

Oko 40 posto budžeta EU odlazi na ZPP, a gotovo pola od toga je protraćeno. Od 59 milijardi eura, najmanje 24 milijarde eura godišnje odlaze u najbogatije poljoprivredne regije u EU s najmanje poljoprivrednih radnih mjesta, a čak 2,5 milijardi eura predviđenih za ruralni razvoj, odlazi u gradska područja, primjerice u centar Londona.

Trenutno 82 posto isplate ide samo za 20 posto farmera, a oko 28 posto svih izravnih plaćanja poljoprivrednicima koristi samo 2,2 posto poljoprivrednih gospodarstava.

"Crno na bijelo pokazujemo da trenutna potrošnja pogoršava, umjesto da smanjuje nejednakost dohotka među poljoprivrednicima i da plaćanja namijenjena podršci ruralnog razvoja, idu u urbana područja poput Londona. Trenutna isplata prvenstveno podupire poljoprivredne regije koje uzrokuju najveće klimatsko zagađenje, s najmanje poljoprivrede prilagođene biološkoj raznolikosti i najmanje radnih mjesta", ustvrdili su autori studije.

"Trenutno se poljoprivredne regije s najvećom emisijom stakleničkih plinova iz intenzivne proizvodnje stoke nagrađuje da zagađuju. Isplate bi se trebale temeljiti na potrebama i rezultatima kako bi se osigurale društvene i ekološke koristi. EU ima obvezu uskladiti izvještavanje o podacima potrošnje ZPP-a, korištenjem relevantnih pokazatelja, kako bi osigurala da javna potrošnja uistinu osigura javnu korist", zaključak je studije.

„Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP”

„Sadržaj izvješšća predstavlja isključivo stajališta autora i njegova je isključiva odgovornost. Europska komisija ne prihvaća nikakvu odgovornost za moguću uporabu informacija koje ti materijali sadržavaju.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2020 10:07