StoryEditor

Poljoprivredna politika tijekom hrvatskog predsjedanja usredotočiti će se na poticanje malih i mladih poljoprivrednika

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski jučer se u Zagrebu susreo s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković kako bi razgovarali Zajedničkog poljoprivrednoj politici (ZPP) nakon 2020. godine.
Janusz Wojciechowski, novoizabrani europski povjernik za poljoprivredu
 Benoit BOURGEOIS / EP-092266C European Union 2019 - Source : EP

Vezano uz pregovore o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021.-2027.), Plenković je posebno istaknuo važnost očuvanja perspektive obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i poticanja mladih poljoprivrednika, izvijestila je Hina.

Premijer Plenković i povjerenik Wojciechowski naglasili su da su korištenje EU fondova za ruralni razvoj i koheziju, nove tehnologije i ekološki odgovorno upravljanje prirodnim resursima okvir za dinamičan razvoj poljoprivrede i pomlađivanje obiteljskih gospodarstava.

Povjerenik Wojciechowski će danas, 9. siječnja održati govor pred poljoprivrednim odborom Hrvatskoga sabora.

ZPP je jedna od najstarijih i najbitnijih politika Europske unije koja regulira 22 milijuna poljoprivrednika i osigurava sigurnu opskrbu hrane za 500 milijuna građana. Kao zajednička politika 28 zemalja EU, ZPP jača konkurentnost i održivost poljoprivrede EU pružanjem izravnih plaćanja koje ciljaju na stabilizaciju prihoda poljoprivrednih gospodarstava i financiranje projekata koje odgovaraju na potrebe pojedine zemlje kroz nacionalne programe ruralnog razvoja.

Proračun ZPP-a za 2014.-2020 iznosi 408,31 milijardu eura, a 308,73 milijarde eura namijenjeno je izravnom plaćanja i tržišne mjere i 99,58 milijardi eura za ruralni razvoj. ZPP je od 2014. do 2020. uložiti oko 3,5 milijardi eura u hrvatski poljoprivredni sektor i ruralna područja.

Europska komisija je predstavila svoje prijedloge za budućnost i daljnji razvoj u lipnju 2018. godine i od tada je ZPP dio pregovora država članica, a rasprava se posebice zahuktala nakon najave smanjenja višegodišnjeg financijskog okvira i većih zahtjeva za zelenim razvojem što bi značilo i manji budžet za ZPP.

Predsjedanje Vijećem daje priliku Hrvatskoj da na ''razini EU potaknemo teme koje su od našeg interesa'', objasnili su iz Ministarstva poljoprivrede.

-  Tu bismo prije svega ukazali na važnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koja čine većinu u strukturi naše poljoprivrede i bitna su ne samo zbog doprinosa u proizvodnji hrane, nego i kao čuvari ruralnog prostora.

Problematika obiteljskih gospodarstava bit će tema stručnih rasprava u okviru međunarodne konferencije koja će se organizirati u Hrvatskoj, a sagledati će se iz aspekta specifičnih potreba i problema s kojima se ova gospodarstva susreću, mogućih rješenja na nacionalnoj i razini EU, predstavljanja pozitivnih primjera i praksi te mogućnosti koju za mala i srednja gospodarstva donose inovacije i nove tehnologije, uključujući koncept tzv. pametnih sela, prenjeli su iz Ministarstva.

- Druga važna tema koju ćemo staviti na dnevni red tijekom našeg predsjedanja bit će biogospodarstvo. Radi se o trenutno veoma aktualnoj temi zbog koristi koju može donijeti iz aspekta zaštite okoliša. Biogospodarstvo predstavlja alternativu gospodarstvu temeljenom na fosilnim gorivima, a poljoprivreda i šumarstvo su iznimno bitni kao izvori sirovine za industrije biogospodarstva - poručili su iz Ministarstva.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa zadnjeg sastanak ministara poljoprivrede zemalja članica studenom rekla da još uvijek ''postoje prijepori  između zemalja članica'', a finsko predsjedanje i Europska komisija nisu postigli suglasje za '' budući financijski doprinos ZPP-a okolišnim i klimatskim ciljevima''.

- Mogu zaključiti da će Hrvatska tijekom svoga predsjedanja imati veliki izazov u ovom dijelu", rekla je ministrica Vučković tom prilikom.

Novi ZPP se neće moći ispregovarati dok se ne ispregovara višegodišnji financijski okvir EU. Hrvatska je u specifičnom položaju jer je kao najmlađa država članica povukla najmanje sredstava za razvoj poljoprivrednog sektora. 

Ministrica je rekla da će se Hrvatska, zajedno s drugim članicama, boriti za što veći europski poljoprivredni proračun. "Ali isto tako ćemo reagirati i sa sredstvima iz državnog proračuna jer se razvojna politika ne vodi samo europskim sredstvima, iako su ona najvažnija".

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2020 03:57