Program EU za zdravlje: "U području zdravlja trebamo snažniju Europu"

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci svaki smo dan bili izloženi stotinama naslova s najnovijim podacima o koronavirusu.
Odbor za zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta tijekom video sastanka s povjerenicom Komisije Stellom Kyriakides
 Laurie DIEFFEMBACQ / (C) European Union 2020 - Source : EP-103410A

Te brojke tako brzo rastu da nitko ne može dovesti u pitanje ozbiljnost situacije. Iako su brojevi u ovom slučaju važna informacija, ne smijemo zaboraviti da su iza tih brojeva osobe, svaka sa svojom jedinstvenom pričom. Nikada nećemo zaboraviti strah, bol i tugu koje su proteklih mjeseci pretrpjeli naši građani – djeca, stariji, zdravstveni radnici, rodbina, prijatelji ili susjedi. Svi smo osjetili krizu koju je donio koronavirus.

COVID-19 na globalnoj je razini doveo do stanja koje se ne da usporediti ni s kojom drugom javnozdravstvenom krizom u nedavnoj prošlosti. Za manje od šest mjeseci zbog tog virusa svi sad razmišljamo o važnosti zdravlja za ljude, gospodarstvo i društvo – za gotovo svaki aspekt svakodnevnog života. Iako je pandemija i dalje u jeku, polako se počinjemo oporavljati i gledati naprijed, prema novoj stvarnosti koja nas čeka.

Međutim, i najteža je situacija prilika za napredak. Europa će, kao i svaki put, iz krize izvući pouke. Ako se ovo i ponovi, da bude drukčije, da budemo spremniji. Ne želimo da naši zdravstveni radnici ikad više moraju birati koji će pacijent dobiti opremu za spašavanje života. Ne želimo ponovno svjedočiti situaciji u kojoj države članice zatvaraju granice i onemogućuju drugima pristup ključnim lijekovima ili zaštitnoj opremi. Ne želimo da neke regije ili zemlje ponovno budu preopterećene i da se ne mogu primjereno pobrinuti za sve kojima je to potrebno dok su s druge strane granice bolnički kreveti prazni. Naši građani od Europe očekuju više, i to s pravom. Taj smo poziv čuli jasno i glasno.

Odgovaramo na njega novim programom „EU za zdravlje”, kojim se otvara novo poglavlje za zdravstvene politike EU-a. Taj će nam program pomoći da ubuduće budemo spremniji zaštititi Europljane u slučaju zdravstvene krize i poboljšamo skrb za europske građane. Riječ je o dosad najambicioznijem zdravstvenom programu EU-a s povećanjem financijskih sredstava od 2000 % i jasnom ambicijom da zdravstvo postane jedan od glavnih prioriteta EU-a.

EU želi odvažno i ambiciozno gledati u budućnost, nakon pandemije bolesti COVID-19. Iznos od 9,4 milijarde EUR dovoljno govori. Pandemija bolesti COVID-19 pokazala nam je da je došlo vrijeme za temeljitu promjenu odnosa prema zdravstvu i ulaganju u njega.

EU će prvi put moći stvoriti zalihe medicinskih potrepština i osigurati rezervno zdravstveno osoblje, uključujući leteće liječnike, koji se u kriznim vremenima mogu rasporediti na mjesta na kojima su takvi resursi najpotrebniji. U okviru programa „EU za zdravlje” cilj će nam biti da u svakom trenutku imamo na raspolaganju zaštitnu opremu, lijekove i medicinske uređaje te da oni budu cjenovno pristupačni i inovativni.

Međutim, iako nas je COVID-19 naučio da Europi zdravlje mora biti važnije i da mora biti u stanju bolje reagirati na epidemije i nepredviđene zdravstvene prijetnje, ovaj novi program nije samo odgovor na pandemiju. Program „EU za zdravlje” pomoći će i u ostvarivanju europskog plana za borbu protiv raka te nove i ambiciozne farmaceutske strategije kojom bi Europa svima osigurala lijekove po prihvatljivoj cijeni, poboljšala uvjete za pacijente s rijetkim bolestima i osobe s problemima s mentalnim zdravljem te odgovorila na izazove povezane s cijepljenjem i antimikrobnom otpornošću.

Ova pandemija pokazala je da nam je suradnja u interesu kad dođe do zdravstvene krize. Solidarnost spašava živote. Zdravlje je i dalje u nadležnosti država članica i tako će i ostati, ali naši građani žele da EU ima vodeću ulogu. Tako će i biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:35