StoryEditor

Radionica: Nova Zajednička poljoprivredna politika: ''Izazovi i mogućnosti održive poljoprivrede'' U srijedu, 4. prosinca u 9 sati, HUB 385

U srijedu, 4. prosinca s početkom u 9 sati, u prostoru HUB 385, održat će se radionica Euractiva ''Izazovi i mogućnosti održive poljoprivrede'' u sklopu projekta Europske komisije: Zajednička poljoprivredna politika – Doprinos za poljoprivrednike, građane i okoliš.
 Getty Images

Zajednička poljoprivredna politika nakon 2020. godine je još uvijek u procesu rasprave, no ono što je sigurno da će se poseban naglasak staviti na okolišne ambicije.  Naravno, prelazak na novu održivu poljoprivredu zahtjeva proces duboke transformacije i promjene – kako one institucionalne tako i promjene mišljenja i djelovanja svih dionika: od poljoprivrednika, poduzetnika, političara do krajnjeg potrošača.

Cilj ove radionice bit će definirati glavne izazove održive poljoprivrede u novom ZPP-u: digitalizacija, zabrana pesticida, dekarbonizacija, mali poljoprivrednici, borba protiv klimatskih promjena, zaštita bioraznolikosti, ali i definirati probleme i rješenja razvoja održivog ZPP-a: smanjenje financijskih sredstava EU, edukacija, otvorenost tržišta.

Među glavnim sudionicima bit će Zbigniew Fafara, predstavnik Europske komisije iz Odbora za poljoprivredu Europske komisije (DG AGRI) zadužen za financijske instrumente u Programu ruralnog razvoja

 za Hrvatsku, Bugarsku, Poljsku i Sloveniju koji će održati prezentaciju na temu ''Nova zelena arhitektura – povećane ambicije prema okolišu i klimi u narednom programskom razdoblju nakon 2020. godine''. Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak predstavit će u uvodnom govoru kako Ministarstvo djeluje po pitanju novog ZPP-a, dok će predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), Mladen Jakopović predstaviti kako HPK djeluje u postizanju dijaloga između stakeholdera, proizvođača i poljoprivrednika u postizanju ciljeva ZPP-a.

Sonja Karoglan Todorović, trenutna direktorica ekološkog instituta Ecologica i vodeća hrvatska stručnjakinja za ZPP, posebno za politike ruralnog razvoja, uključujući organsku poljoprivredu i poljoprivredno-okolišne mjere, održat će predavanje na temu ''Ozelenjivanje hrvatske poljoprivrede – pogled unazad, pogled unaprijed“.

U sklopu radionice održat će se panel-rasprava ''Ekološki izazovi i mogućnosti za postizanje održive poljoprivrede“ u kojoj će sudjelovati: Ivana Ilijaš, viša stručna savjetnica za ekološku mrežu iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike; Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Matija Žulj, osnivač i direktor tvrtke AGRIVI i Robert Hadžić, član izvršnog odbora najveće hrvatske udruge malih OPG-ova „Život''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2020 19:01