StoryEditor

U sklopu hrvatskog predsjedanja EU održana digitalna konferencija za borbu protiv tumora glave i vrata

Hrvatsko društvo za tumore glave i vrata u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije a pod pokroviteljstvom HAZU-a uz partnerstvo Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, Europsko društvo za tumore glave i vrata te Hrvatskog društva za kiruršku onkologiju, organiziralo je međunarodnu digitalnu konferenciju o tumorima glave i vrata: High Level Expert Digital MeetUp „ZOOM ON HEAD AND NECK CANCER - (R)Evolution of Care“.
 PRESS

Zahvaljujući podršci Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, ovaj virtualni high-level MeetUp pokazao je kako i male države poput Hrvatske mogu predvoditi digitalne dijaloge s europskim i globalnim utjecajem, u ovom slučaju na području poboljšanja prevencije i onkološke skrbi.

Povjerenica Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides, imala je prilike u izravnom obraćanju poslati snažnu poruku o europskoj misiji o borbi protiv raka te dovršavanju EU Beating Cancer Plan-a u ovoj godini, kako bi svi europski građani imali jednake mogućnosti pristupu onkološkoj skrbi te kako bismo poboljšali ishode liječenja i ulaganje u prevenciju.

Na ovoj jedinstvenoj digitalnoj konferenciji u okviru hrvatskog predsjedanja su sudjelovali vodeći svjetski stručnjaci iz područja onkologije (Memorial Sloane Kettering Centre New York, MD Anderson Cancer Centre Houston, Pittsburgh Medical Centre, Harvard Medical School), te iz niza europskih centara kao i vodeći hrvatski stručnjaci.

Teme su bile: multidisciplinarni pristup liječenju tumora glave i vrata, HPV i tumori glave i vrata, prevencija, robotska kirurgija i imunoterapija.

Kako je zaključio prof. dr. sc. Drago Prgomet, predsjednik Hrvatskog društva za tumore glave i vrata te idejni začetnik ove inicijative: „Ovim događajem željelo se pozicionirati Hrvatsku kao mjesto povezivanja najboljih stručnjaka na ovom polju medicine u cijelom svijetu. Okupljanjem najboljih i učenjem od najboljih, možemo napraviti pozitivne iskorake u poboljšanju ishoda liječenja.“

Tumori glave i vrata su heterogena skupina tumora (usna šupljina, orofarinks, nazofarinks, ždrijelo, grkljan), vrlo agresivna, genetski kompleksna i zahtjevna u smislu liječenja s velikim posljedicama na govor, disanje, gutanje i općenito kvalitetu života. Oko 75 posto tumora glave i vrata povezano s pušenjem i alkoholom. Primjetan je porast broja tumora glave i vrata povezan s HPV virusom. Po učestalosti su na šestom mjestu među svim malignim tumorima.

Također je istaknuto da odluke o metodama liječenja mora donositi multidisciplinarni tim (MDT), koji osim kirurga glave i vrata, onkologa i drugih specijalista liječnika, treba imati i logopeda, psihologa, onkološku sestru, onkološkog ljekarnika, fizioterapeuta, nutricionista i socijalnog radnika. Bolesnici liječeni kroz multidisciplinaran tim imaju brži tretman (skraćeno vrijeme između pojedinih postupaka tijekom tretmana) dostupniji kvalitetniji kirurški postupak, manja odstupanja u radioterapijskim protokolima, dulje trajanje života te bolju kvalitetu života.

Dramatičan je razvoj kirurgije zadnjih godina s primjenom endoskopske i robotske kirurgije što je rezultiralo značajnim smanjenjem morbiditeta. Imunoterapija predstavlja novi modalitet multidisciplinarnog načina liječenja i u fazi je intenzivnog istraživanja. Trenutno su odobrena dva lijeka (pembrolizumab i nivolumab) za pacijente s recidivirajućem/ metastatskim tumorima glave i vrata a studije pokazuju produžetak i bolju kvalitetu života nakon primjene ovih lijekova i očekuje se za prelazak na ranije linije terapije. Prevencija je vrlo bitna i ona znači: izbaciti nezdrave navike poput duhana i alkohola, cijepiti se protiv HPV-a, jačati svijest građana o potrebi redovitih kontrola i odazivati se na javno zdravstvene akcije čiji je cilj rano otkrivanje tumora. Potom je potrebno formirati centre izvrsnosti, jedinstvenu onkološku bazu podataka te zakonski definirati multidisciplinarni pristup liječenju uz pridržavanje protokola temeljenih na novim medicinskim saznanjima i kliničkom iskustvu.

Na kraju digitalne konferencije predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog društva za tumore glave i vrata prof. dr. sc. Drago Prgomet zahvalio se svim sudionicima konferencije sa željama da se uspješna suradnja nastavi i dalje u budućnosti, najavljujući za sljedeću godinu povijesno važno obilježavanje 100 godina Klinike za ORL bolesti i kirurgiju glave i vrata KBC Zagreb u okviru kojeg nastavlja s okupljanjem svjetske znanstveno-stručne elite na ovom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2020 10:26