StoryEditor

Zeleni sajam u Berlinu je izvanredna prilika za povećanje izvoza hrvatskih poljoprivrednih proizvoda

„Hrvatska se pozicionira kao važan partner i sugovornik u svim važnim temama na razini Europske unije, a osobito nam je drago da je to slučaj i u poljoprivredi.'' - rekao je Predsjednik vlade Andrej Plenković u petak na kraju dvodnevnog radnog posjeta Njemačkoj prilikom službenog otvaranja tzv. Gruene Woche tj. Zelenog tjedna u Berlinu.
Predsjednik vlade RH Andrej Plenković prilikom uvodnog govora na Berlinskom Zelenom sajmu
 Annette Riedl / AFP

Budući da hrvatska trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, predsjednik hrvatske vlade službeno je otvorio ovu desetodnevnu međunarodnu manifestaciju i sajam govorom o važnosti poljoprivredne politike EU pred više od 3000 gostiju iz cijelog svijeta. Najavio je da će se hrvatsko predsjedništvo EU boriti za što bolju poziciju malih poljoprivrednika. Budući da Njemačka predsjeda Europskom unijom nakon Hrvatske, Plenković je izjavio kako se nada da će dvije države postići dogovor oko višegodišnjeg financijskog okvira koji će obratiti pozornost na potrebe poljoprivrednika.

"Boravak u Berlinu iskoristili smo za nazočnost na Zelenom tjednu, gdje je Hrvatska kao zemlja partner ove godine zastupljena s gotovo 50 izlagača. Primjer Finske koja je prošle godine bila zemlja partner pokazuje kako je nakon sajma povećala izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda za pedeset posto. Stoga očekujemo poticaj i za naše poljoprivredne proizvođače", rekao je Plenković nakon obilaska štandova hrvatskih izlagača na Zelenom tjednu.

Plenković je simbolično na početku manifestacije uručio osamdesetogodišnju maslinu gradonačelniku Berlina, Michaelu Muelleru, uz naznočnost njemačke ministrice poljoprivrede Julije Klöckner.

Predsjednik hrvatske vlade osvrnuo se i na jučerašnji sastanak s kancelarkom Angelom Merkel koji je nazvao ''sadržajnim'' budući da su razgovarali o brojim temama jugoistoka Europe ''ali i globalnim i europskim temama budući da i Hrvatska i Njemačka ove godine predsjedaju Vijećem Europske unije", rekao je Plenković.

Hrvatsku će u tijekom cijelog trajanja sajma predstavljati pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pod sloganom "Kultura agrikulture. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je također prisustvovala otvorenju, je izjavila da je sajam izvrsna prilika za Hrvatsku i predstavljanje bogate Hrvatske ''tradicije proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koja se odlikuju posebnom kvalitetom''

"Iako najmlađa država članica Europske unije, Hrvatska ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.“ - istaknula je Vučković.

Sajam će još jednom iskoristiti priliku za upoznavanje posjetitelja s hrvatskim prehrambenim proizvodima, to će biti dobra prilika za promociju i bolje pozicioniranje na tržištu što će u konačnosti doprinijeti samim poljoprivrednicima.

''Trenutno izvozimo poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 2 milijarde eura, a možemo i trebamo puno više. Zeleni tjedan je odlična platforma za povećanje te brojke. Ovdje će prodefilirati više od pola milijuna ljudi iz cijelog svijeta i svima njima želimo pokazati da naše turističke ljepote prati i kvalitetna gastronomija i da naša poljoprivreda ima dugu tradiciju ali i veliki potencijal.”, naglasio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, koja je ujedno suorganizat organizacije hrvatskog nastupa na Zelenom tjednu.

Zeleni tjedan će biti koristan i za turističku promociju Hrvatske. Kristijan Stančić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), izjavio da će se time dodatno povezati ''hrvatska poljoprivreda i bogata eno-gastronomska ponuda sa turizmom na nama tradicionalno najvažnijem njemačkom tržištu, s kojeg je u Hrvatsku u 2019. došlo rekordnih tri milijuna turista".

Hrvatski premijer je rekao kako su prve reakcije na hrvatski nastup na ovom sajmu vrlo pozitivne, a dodatno će poboljšati trgovinske veze između Njemačke i Hrvatske.

"Mi smo premali da bi konkurirali velikima, ali hrvatski proizvodi su kvalitetni. Kvaliteta naših proizvoda posljedica je prirodnih i klimatskih pretpostavki u spoju s tradicionalnim recepturama i metodama proizvodnje", rekao je Plenković tijekom prvog dana posjeta u četvrtak, 16. siječnja.

Osnovan 1926. godine, Zeleni tjedan je vodeći međunarodni sajam poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Jubilarni 85. Zeleni tjedan održava se od 17. do 26. siječnja 2020. godine u Berlinu, a okupiti će 61 državu sudionicu 1800 domaćih i stranih izlagača s oko 100 000 proizvoda iz cijelog svijeta.

 

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2020 19:07