Jedan od Johnsonovih ministara posvjedočio: 'Cummings se ponašao kao razmaženo derište i sabotira sjednice vlade'

Glavni politički savjetnik aktualnog britanskog premijera Dominic Cummings ponaša se kao 'razmaženo derište' te neprestano ulazi u rasprave na sjednicama vlade, izjavio je jedan od ministara za The Independent.
Dominic Cummings, politički savjetnik britanskog premijera Borisa Johnsona, jedan je od najkontroverznijih stratega na svijetu
 Phil Noble / REUTERS

Johnsonova desna ruka proteklih je godina dobila reputaciju zbog u najmanju ruku kontroverznog pristupa Brexitu, zato što je tijekom kampanje za referendum koristio prljave političke trikove kojima je, prema riječima najljućih kritičara, izmanipulirao građane da glasaju za izlazak iz EU.

Dominic Grieve, jedan od pripadnika umjerene struje Konzervativne stranke koji se protivio izlasku iz EU, Cummingsa je usporedio s 'maoističkim desničarem opsjednutim kulturološkim ratom protiv ustavnih običaja te države'.

Naime, prema svjedočanstvima nekolicine Johnsonovih ministara, Cummings ima običaj remetiti sjednice vlade neprestanim pitanjima 'Zašto? Zašto? Zašto?', koje je ministar usporedio s pitanjima razmaženog derišta koje sjedi u kutu i sabotira razgovor odraslih za stolom.

Prema istom svjedočanstvu sjednice britanske vlade, jedan od Cummingsovih bliskih suradnika takav pristup objašnjava potrebom da se za svaku političku odluku pokuša pronaći objašnjenje koje bi zadovoljilo prosječnog građanina Ujedinjene Kraljevine.

- On ne pripada uskom krugu Westminstera, pa nije ušuškan u ideju da su odluke britanske vlade samorazumljive – izjavio je anoniman izvor.

Cummings navodno planira ostati u vladi do datuma planiranog za izlazak iz EU, 31. listopada 2019. godine.

U međuvremenu, Ujedinjena Kraljevina bi ovih dana trebala predstaviti Europskoj uniji prijedloge novog Sporazuma o Brexitu u kojem bi trebala pojasniti i prijedlog rješenja prirode irske granice nakon izlaska iz EU. Johnson za sada nije želio izlaziti u javnost s detaljima koje namjerava predložiti s Bruxellesom, ali je na godišnjoj skupštini Konzervativne stranke u Manchesteru izjavio da će Europskoj uniji ponuditi 'fantastično rješenje'.

- Ono što ćemo napraviti je ponuditi našim prijateljima fantastično rješenje, a ako ga oni ne budu spremni razmotriti, spremni smo na svaki scenarij – izjavio je premijer.

Johnson je odbacio informaciju irske medijske kuće RTE, koji su u javnost plasirali informaciju da je Ujedinjena Kraljevina predložila rješenje kojim bi se granični prijelaz implementirao nekoliko kilometara od granice.

- To uopće nije nešto što mi predlažemo. Smatram da razumijete zašto želimo naš prijedlog zadržati dalje od očiju medija dok ih ne budemo spremni podijeliti s našim prijateljima u Europi – objasnio je, dodavši da granični prijelaz udaljen nekoliko kilometara od granice nikada nije bio realna ideja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2021 13:51