O-ZIP

Komisija Institutu Ruđer Bošković odobrila 61 milijuna eura za povećanje istraživačkih kapaciteta

Cilj projekta je osposobiti nove generacije studenata u multidisciplinarnim znanstvenim područjima i zadržati mlade stručnjake u RH
Ilustracija
 Justin Tallis/AFP

Europska komisija danas je zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković odobrila investiciju vrijednu 61 milijun eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, za potrebu povećanja istraživačkih kapaciteta u okviru projekta „Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu”, skraćeno zvanog O-ZIP.

Poboljšani kapaciteti i radno okruženje Instituta osposobit će nove generacije studenata u multidisciplinarnim znanstvenim područjima, a vjeruje se da će im poslužiti i kao dodatna motivacija za ostanak u Hrvatskoj.

Boljim povezivanjem s poduzećima i industrijom osigurat će se rješavanje stvarnih društvenih problema u područjima poput borbe protiv klimatskih promjena, zaštite okoliša, energetike, zdravstva te demografije i trenda starenja stanovništva.

- Zahvaljujući ovom projektu Europske unije, Institut Ruđer Bošković postat će konkurentniji te će povećati suradnju s lokalnim i međunarodnim istraživačkim partnerima. S obzirom na globalne izazove s kojima se suočavamo, držimo da je od ključne važnosti ulagati u europske istraživačke institute i projekte za rješavanje vodećih društvenih problema današnjice – poručila je povjerenica za koheziju Europske komisije Elisa Ferreira.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2021 10:52