Komentar

Obzor Europa postaje najmoćnijim programom za istraživanje i razvoj na svijetu

Paket vrijedan čak 95,5 milijardi eura osmišljen je u suradnji s europskim građanima kako bi ispunio njihova očekivanja i potrebe
Šest programskih klastera potaknut će inovacije u zdravstvu, klimi, energetici, mobilnosti, industriji, pa čak i svemiru (Ilustracija)
 Pascal Guyot/AFP

Istraživanje i inovacije neophodni su za napredak u našim gospodarstvima i svakodnevnom životu, rješavanje nepredviđenih kriza i izgradnju otpornih društava. Istraživanje je bilo jedno od prvih područja politika EU-a koje je trebalo ponuditi sveobuhvatan odgovor na krizu uzrokovanu koronavirusom. Iz programa Obzor 2020. aktivirana je milijarda eura kako bi se osigurale nove metode testiranja, liječenja i cjepiva. U nadolazećim mjesecima i godinama znanost će nas, više nego ikad prije, i dalje nedvojbeno predvoditi u nastojanjima da se zajedno suočimo sa zdravstvenim, društvenim i gospodarskim izazovima.

S proračunom od 95,5 milijardi eura i nizom modernih instrumenata Obzor Europa postaje najmoćniji program za istraživanja i inovacije na svijetu. Osmišljen je u suradnji s europskim građanima kako bi ispunio njihova očekivanja i potrebe. Procjenjuje se da će zahvaljujući programu Obzor Europa svaki uloženi euro u BDP donijeti do 11 eura te da će do kraja 2027. biti otvoreno do 100 000 radnih mjesta u području istraživanja i inovacija.

Programom će se i dalje podupirati pionirska istraživanja Europskog istraživačkog vijeća (ERC). Njime će se u okviru aktivnosti Marie Skłodowska-Curie (MSCA) više mladih potaknuti na karijeru u području istraživanja te će se ulagati u vrhunske istraživačke infrastrukture. I ERC i MSCA pomoći će Europi da privuče talentirane istraživače iz cijelog svijeta.

Program Obzor Europa sa svojih šest klastera usmjerenih na čitav spektar globalnih izazova potaknut će stvaranje novih znanja i revolucionarnih inovacija u područjima kao što su zdravstvo, klima, digitalizacija, energetika i mobilnost, hrana, poljoprivreda i bioraznolikost, kultura i kreativnost, civilna sigurnost, industrija i svemir. Primjerice, zdravstveni klaster bavit će se izazovima kao što su pandemija koronavirusa, proširenje kliničkih ispitivanja, cjepiva, liječenje i dijagnostika te uključivanje rezultata istraživanja u javnozdravstvene mjere.

Obzor Europa prvi će se put posebno usmjeriti na iskorištavanje potencijala istraživanja i inovacija u kulturnom i kreativnom sektoru, kao i na njegov doprinos europskim inovacijama. Kako bi se očuvalo i promicalo kulturno bogatstvo Europe, predviđa se stvaranje digitalnog prostora za suradnju u području kulturne baštine.

Programom se podupiru i strukturne inovacije potrebne u najvažnijim lancima vrijednosti, čime se doprinosi postizanju europske tehnološke suverenosti u ključnim područjima. Ulaganja u istraživanje, inovacije i tehnologiju preduvjet su za održiv gospodarski rast i konkurentnost našega gospodarstva. Obzor Europa bit će usmjeren na učinak istraživanja te će s pomoću posebnih instrumenata kao što su europske misije i europska partnerstva obuhvaćati različite discipline.

Misije će imati ambiciozne, vremenski ograničene i ostvarive ciljeve od zajedničkog europskog interesa. Tako se primjerice do 2030. želi spasiti dodatnih tri milijuna ljudi koji boluju od raka, postići klimatsku neutralnost u 100 gradova, imati zdrave oceane, mora i unutarnje vode, zdravo tlo i hranu te regije otporne na klimatske promjene. Nadalje, strateškim pristupom europskim partnerstvima s privatnim i javnim sektorom poboljšat će se njihova usklađenost s ulaganjima država članica i industrije te će se obuhvatiti strateška područja kao što su energetika, promet, bioraznolikost, zdravlje, hrana, kružnost.

Program prvi put uključuje novi zasebni stup mjera za potporu disruptivnim inovacijama. Europsko vijeće za inovacije (EIC) pružit će potporu najnaprednijim i revolucionarnim inovacijama kako bi ih se stavilo na tržište. Ono će pridonijeti razvoju cjelokupnog europskog inovacijskog okruženja u sinergiji s Europskim institutom za inovacije i tehnologiju (EIT), u kojem se potiče integracija trokuta znanja koji čine obrazovanje, istraživanje i inovacije.

Budući da razvoj znanja i tehnologije nema teritorijalne granice, proširenjem sudjelovanja i jačanjem europskog istraživačkog prostora povećat će se potpora državama članicama EU-a da maksimalno iskoriste nacionalni potencijal za istraživanje i inovacije. Zbog toga je predloženo da se sredstva u odnosu na Obzor 2020. povećaju pa će se za program izdvojiti 3,3 % ukupnog proračuna.

Znanost pozitivno utječe na sve aspekte našeg života. Obzor Europa bit će glavni pokretač inovacija koje će Europi pomoći da iz krize uzrokovane bolešću COVID-19 izađe jača nego prije i predvodi usporednu digitalnu i ekološku tranziciju. U suradnji s istraživačima i inovatorima Obzor Europa pomoći će da se građanima Europe osigura budućnost koju žele.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2021 16:26