REACT-EU

Usvojen paket u sklopu kojeg se Hrvatskoj nudi 813 mil. eura za sanaciju štete izazvane krizom

U sastavljanju mjere sudjelovala su dva hrvatska zastupnika zalažući se za prioritet najslabije razvijenih članica u dodjeli sredstava
Zadar, 281120
 Luka Gerlanc/Cropix

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koji zbog nepovoljne epidemiološke slike diljem kontinenta još uvijek virtualno zasjeda iz Bruxellesa, ovoga je utorka bio usvojen paket REACT-EU 'težak' čak 47,5 milijardi eura, namijenjen sanaciji i amortizaciji štete koju je članicama Europske unije uzrokovala pandemija koronavirusa.

Riječ je o inicijativi punog imena Pomoć za oporavak kohezije i europskih područja, jednoga od ukupno 16 sektorskih prijedloga u sklopu mjere EU za sljedeće generacije, na čijem su sastavljanju bila angažirana čak dva hrvatska zastupnika u Europskom parlamentu; Tomislav Sokol (HDZ, EPP) iz Odbora za regionalni razvoj te Karlo Ressler (HDZ, EPP) iz Odbora za proračun.

image
Zastupnici Tomislav Sokol i Karlo Ressler bili su angažirani na usvajanju mjere REACT-EU
Press


„Pozdravljam činjenicu da se usvojilo čak 18 mojih amandmana koje smatram ključnima za interes Republike Hrvatske. Iznos od ukupno 47,5 milijardi eura moći će se, tako, koristiti za investiranje u zdravstvo, prekogranične zdravstvene usluge, infrastrukturu za ruralne i rijetko naseljene regije te otpornost zdravstvenog sektora putem razvoja centara izvrsnosti” izjavio je zastupnik Sokol, koji smatra da se dotična sredstva prvenstveno moraju iskoristiti kao pomoć najslabije razvijenim državama članicama koje su zbog svoje ovisnosti o pogođenim sektorima, poput turizma, osjetile onaj najteži udarac pandemije.

Članicama će u sklopu paketa REACT-EU tijekom 2021. na raspolaganju biti 37,5 milijardi eura, dok se preostali iznos namijenio za 2022. godinu, uz mogućnost novog produžetka 2023. U okviru ove inicijative nastavit će se proširivati i mjere koje su se članicama do sada nudile u sklopu već postojećih financijskih omotnica, poput Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda itd., a krajnji cilj korištenja ove financijske injekcije je doprinijeti zelenoj i digitalnoj transformaciji Europske unije. Ono što, međutim, posebno treba naglasiti kao osobitost paketa REACT-EU, jest činjenica da se sredstva članicama na raspolaganje daju u stopostotnom iznosu.

„Mogućnost stopostotnog europskog financiranja, kao i financiranje projekata koji se već provode ili tek planiraju, bit će dodatna pomoć najpogođenijim sektorima poput kulture i turizma. Hrvatskoj će na raspolaganju u sklopu paketa REACT-EU na raspolaganju biti 813 milijuna eura, što bi joj trebalo pomoći da se što brže oporavi od ove svjetske krize bez presedana.” objasnio je zastupnik Ressler, koji je kao izvjestitelj Odbora za proračun radio na prijedlogu ove uredbe.

„Ovaj je paket neizostavni dio zajedničkog oporavka EU jer nudi dodatna sredstva za mjere očuvanja radnih mjesta, zapošljavanje i pomoći malim i srednjim poduzećima.” dodao je.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2021 02:35