NEWSLETTER 'Glavni gradovi':Grčka službeno podnosi zahtjev Njemačkoj za isplatu ratnih reparacija

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
ATENA

Njemačke ratne reparacije: U “povijesnom trenutku”, kako je rekao predsjednik parlamenta Nikos Voutsis, parlament će danas odobriti obnovu zahtjeva za isplatu njemačkih ratnih reparacija. Iznos se procjenjuje na 270-309 milijardi eura, a vlada tvrdi da će “poduzeti sve potrebne diplomatske i legalne korake kako bi zatražila i u potpunosti ispunila sve zahtjeve grčke države za Prvi i Drugi svjetski ra”. Voutsis je rekao da će o inicijativi izvijestiti Europski parlament i druge članice EU. Kako piše Kathimerini, Voutsis je rekao da se sada o tome raspravlja u parlamentu zato što vlada nije htjela da se čini kao da pokušava s međunarodnim kreditorima trgovati ratnom odštetom za svoje dugove. Nedavno je novinska web stranica News 24/7 objavila pismo koje je potpisalo više njemačkih zastupnika Ljevice, Zelenih i socijaldemokrata u kojima traže, između ostalog, da se Ateni kompenzira zajam kojoi je bila prisiljena dati Njemačkom Reichu. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

Dobre vijesti, loše vijesti: Grčka ekonomija ide u pozitivnom smjeru nekoliko posljednjih godina ali njezina konkurentnost za investicije zaostaje, navodi mjesečni izvještaj Grčke federacije poduzetnika (SEV). Reuters je objavio da je prinos grčki 10-godišnjih obveznica pao na najnižu razinu od rujna 2005. godine. “Država sada ima dovoljno kapitala i likvidnosti kako bi pristupila tržištima i posuđivala”, rekao je jučer premijer Tsipras (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

BERLIN

Sve više nedržavljana EU dolazi raditi u Njemačku: Broj građan iz ne-EU zemalja koji dolaze u Njemačku na rad je porastao za oko 20% treću godinu za redom i dosegao je 2606.000 prošle godine, navodi njemački statistički ured De Statis. Najviše stranaca dolazi iz Indije (12%), zatim Kine (9%), BiH (8%) te SAD-a (7%).

Albanija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija i BiH zajedno daju gotovo 25% stranaca s radnim dozvolama u Njemačkoj 2018. godine. Prije tri godine bilo ih je samo 9%. Više ovdje. (Claire Stam, EURACTIV.de)

MADRID

Dilema s porezima: EFE, partner EURACTIV-a, organizirao je debatu prije izbora 28. travnja, na kojoj je raspravljano o dilemi: podići poreze da se povećaju prihodi i ostvari bolje financiranje socijalnih politika, što brani lijevi centar, socijalisti (PSOE), i radikalna ljevica Unidas Podemos ili ih smanjiti kako bi se potaknule ekonomske aktivnosti, što predlaže Pučka stranka PP) i Ciudadanos, liberalni centar. (EuroEFE.EURACTIV.es)

LONDON

Rudd kao buduća premijerka? Ministrica rada i mirovinskog sustava Amber Rudd je dala naslutiti da bi mogla podnijeti zahtjev da bude nova liderica konzervativaca nakon što čelno mjesto u stranci napusti premijerka Theresa May. May kani podnijeti ostavku čim njezine planove za Brexit prihvati Zastupnički dom.

U razgovoru za BBC Radio 5 Live, Rudd je rekla da trenutno ne planira krenuti u kampanju, ali je dodala da ostavlja vrata “odškrinutima” za tu mogućnost. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

RIM

Kandidati Lige: Brojni euroskeptici i lokalni dužnosnici će biti na listi kandidata ksenofobne Lige za Europske izbore. Nakon što je 18 godina proveo u Europskom parlamentu Mario Borghezio, na iznenađenje svih, nije dobio mjesto na listi. “Salvini je napravio neobjašnjivu političku pogrešku”, rekao je Borghezio. Drugi trenutni eurozastupnici Lige, kao što su Angelo Ciocca, Marta Bizzotto, Danilo Lancini i Marco Zanni ostaju na listi. Među novim licima su profesor Antonio Maria Rinaldi, koji je poznati kao zagriženi euroskeptik, ali i Francesca Donato, predsjednica udruge Eurexit, koja zagovara izlazak Italije iz Eu.

Strani borci u Italiji: Talijanski premijer Giuseppe Conte je rekao da je vlada ozbiljno zabrinuta zbog krize u Libiji, posebno jer bi mogla zemlju izložiti riziku dolaska stranih boraca. Conte će o tome raspravljati u Senatu idući utorak. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Poljska će pomoći obnovu Notre Dame: Piotr Glinski, poljski ministar kulture, rekao je da je Poljska spremna pomoći u obnovi katedrale Notre Dame. “To je šok, nevjerojatno. Ali, iz svakog gubitka može nastati nova nada. Poljska je spremna pomoći jer ima neke od najboljih stručnjaka za konzerviranje spomenika”.

5G: Poljska vrlo vjerojatno neće onemogućiti Huaweiju, kineskom telekomunikacijskom gigantu, da sudjeluje u razvoju 5G tehnologije na svom teritoriju. Kako navodi zamjenik ministra za digitalizaciju, Huawei će biti pomno praćen dok vlada priprema novu regulativu o dodatnim restrikcijama na telekomunikacijskom tržištu. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Bivši premijer Fico u ratu s medijima: Vladajuća stranka SMER-SD (PES) se pripremio za pravnu bitku s medijima. “Sastavili smo snažan pravni tim koji će sumirati dosadašnje događaje te nadzirati vaše ponašanje u sljedećim danima, tjednima i mjesecima”, rekao je nedavno novinarima bivši premijer Robert Fico. Mediji ovaj tjedan prenose da je jedan od članova tima bivši ministar unutarnjih poslova R. Kaliňák. Obojica su dali ostavku prošle godine zbog zbivanja nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka. Fico je poznat po svojim notorno lošim odnosima s medijima, a novinare je zvao “prljavim antislovačkim prostitutkama”. Posebno je bio nezadovoljan nedavno kad su mediji objavili njegove navodne kontakte s talijanskim poslovnim čovjekom koji je pod istragom zbog krijumčarenja droge. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Europska komisija će odlučiti o Babiševom sukobu interesa: EK će do 15. svibnja zaključiti dva izvješća o mogućem sukobu interesa češkog premijera Andreja Babiša. Zastupnik Tomáš Zdechovský (EPP) izvijestio je češke medije o tome nakon sastanka s odborom CONT u Europskom parlamentu na kojem je sudjelovao povjerenk Günther Oettinger u ponedjeljak, 15. travnja. Babiš, drugi najbogatiji Čeh, je pod sumnjom da i dalje posjeduje moćnu grupaciju Agrofert koja se bavi kemijskom i prehrambenom industrijom, a posjeduje i medije unatoč tome što je formalno prenio vlasništvo na zakladu kako bi bio u skladu sa zakonom.

Češka Piratska stranka želi da se parlament udruži u zahtjevu Komisiji da objavi izvješće. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Hitnost: Posebni parlamentarni odbor za pravosuđe već je usvojio izvješće o izmjeni Kaznenog zakona. Odbor želi da oba doma parlamenta usvoje zakon u konačnom obliku sljedećeg tjedna. Florin Iordache, šef odbora i bivši ministar pravosuđa, izjavio je kako je vlada napravila 'žalosnu pogrešku' time što nije mijenjala kaznene zakone.

Oporba kaže kako vlada želi promijeniti Kazneni zakon kako bi mnoge članove spasila iz zatvora zbog slučajeva korupcije. 'Kriminalci sami donose kaznene zakone', objavila je oporbena stranka USR na Facebook profilu. (EURACTIV.ro)

NIKOZIJA

SAD - Cipar ulaze u novu eru: Cipar bi mogao 'ostvariti novo doba u odnosima sa SAD-om i Zapadom', izjavio je američki senator Robert Menendez nakon sastanka u Nikoziji s predsjednikom Cipra Nikosom Anastasiadesom. Senatori Menendez (Demokrati) i Rubio (Republikanci) nedavno su uveli dvostranački zakon o jačanju sigurnosne i energetske suradnje u istočnom Sredozemlju, kao i ukidanje embarga na oružje iz SAD-a Cipru iz 1987. godine.

Nova američka strategija u regiji razmatra nedavno otkriće velikih polja prirodnog plina i pogoršanje odnosa između SAD-a i Turske. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

ZAGREB

Hrvatski obrambeni prioriteti tijekom predsjedanja Europskom unijom: Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je kako će obrambeni prioriteti Hrvatske tijekom predsjedanja EU u prvoj polovici 2020. godine biti izgradnja kapaciteta i provedba obrambene inicijative EU, jačanje suradnje EU-a i NATO-a te izgradnja industrijske dimenzije obrane i zajedničke sigurnosti u jugoistočnoj Europi. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

EPP će pobijediti na izborima za Europsku uniju: iako vladajuća liberalna LMŠ (ALDE) uživa najveću potporu birača na nacionalnoj razini, neće pobijediti na izborima za EU: SDS i SLS (oba EPP) formirali su zajedničku listu i dobili 16,8 posto podrške, dok su socijaldemokrati dobili 11 posto - uglavnom zahvaljujući eurozastupnici Tanji Fajon. Podrška za LMŠ iznosi 9,7 posto (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Narukvice za žrtve i počinitelje: Srbija će u sklopu projekta pod nazivom Promicanje sigurnosti žena u Srbiji uvesti sustav narukvica za žrtve nasilja i počinitelje. Narukvice bi slale signal policiji, kada je žrtva u opasnosti, dopuštajući policiji da odmah reagira. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:26