Primopredaja fotelje Europskog vijeća; Oproštajni govor Tuska i najava mandata Michela

Donald Tusk, novoizabrani predsjednik najveće političke grupacije Europske pučke stranke, danas je i službeno odstupio s dužnosti predsjednika Europskog vijeća koju je obnašao posljednjih pet godina.
Novi predsjednik Charles Michel (lijevo) ušao je u belgijsku povijest kao najmlađi premijer; dosadašnji čelnik Europskoga vijeća Donald Tusk karijeru će nastaviti kao lider najveće grupacije u EU
 Yves Herman / REUTERS

Nekadašnji poljski premijer simbolično je predao zvonce kojim se označava početak rasprave u jednom od vodećih institucija EU, onom u kojoj sjede šefovi država i vlada država članica, donedavnom belgijskom premijeru Charlesu Michelu koji je i sam sjedio na summitima te institucije.

- Posljednjih sam pet godina imao čast služiti Europi. I to ne nekoj apstraktnoj ideji, već njezinim građanima i nacijama. Europa je najbolje mjesto na Zemlji – izjavio je predsjednik na odlasku Tusk tijekom današnje konferencije za novinare.

Njegov oproštajni govor popraćen je velikim aplauzom koji je dojučerašnjeg predsjednika Europskoga vijeća ganuo do suza.

- Molim vas da prestanete pljeskati jer ću se u suprotnom rasplakati – rekao je.

U svom se pozdravnom govoru Donald Tusk osvrnuo na proteklih pet godina mandata, a u svom je humorističnom stilu turbulentan mandat obilježen migrantskim valom, grčkom dužničkom krizom i Brexitom usporedio s uratkom Alfreda Hitchcocka.

- Počelo je potresom, a od tada je rasla napetost i klimaks – našalio se Tusk, nakon čega je svom nasljedniku poželio puno sreće.

- Ovaj ću posao obavljati ponizni, u svom stilu, ali otvoren za dijaloge i predan građenju mostova – najavio je novi predsjednik Belgijac Charles Michel, dodavši da će 'biti spreman povisiti ton onda kada to bude potrebno'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:05