Prvi slučaj koronavirusa u Vatikanu i Slovačkoj

Jutros je broj potvrđenih slučajeva iznosio 98,706, od kojih je 3,383 izgubilo bitku s virusom COVID-19.
Ilustracija: zaštitne maske na ulicama Madrida
 PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Četrdesetogodišnji muškarac iz Subotice prvi je oboljeli od koronavirusa u Republici Srbiji, potvrdio je krajem tjedna ministar zdravstva Zlatibor Lončar. Prema trenutno dostupnim informacijama, pacijent ima blage simptome i za sada se osjeća dobro, ali je iz predostrožnosti smješten u karantenu. Oboljeli je u nekoliko navrata posljednjih tjedana boravio u Mađarskoj, pa se sumnja da se tamo zarazio, ali su nadležne vlasti pohvalile pacijenta da se ponio odgovorno jer se sam prijavio na kontrolu kada je osjetio prve simptome. Testirane su sve osobe koje su s njim bile u kontaktu, a srbijansko ministarstvo zdravstva najavilo je da “imaju razrađen plan sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije”. Prema posljednjem izvješću, do kraja tjedna ukupno je testirano 60 osoba za koje se sumnja da su bile u kontaktu s virusom, ali su za sada svi rezultati bili negativni.

Prvi slučaj COVID-19 virusa zabilježen je sredinom tjedna i u susjednoj Sloveniji, a prvi pacijent se vratio s putovanja u Maroko, gdje je bio s grupom od 15 turista. Prema informacijama slovenskih medija, u toj su grupi bila i tri Hrvata. Međutim, trenutno je u Sloveniji potvrđeno čak pet slučaja zaraze, a građani strahuju da vlada na odlasku nije bila spremna na moguću epidemiju. Bosna i Hercegovina također se susrela s virusom. Nulti pacijent BiH nedavno se automobilom vratio iz Italije, a zbog mjera opreza je njegova cijela obitelj trenutno u karanteni.

Najmanja država na svijetu, Vatikan, ovoga je tjedna potvrdio svog prvog oboljelog od virusa. Glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni kazao je da se pacijent trenutno nalazi u vatikanskoj bolnici, ali je i istaknuo da će se dezinficirati područje u kojem je zaraženi boravio do četvrtka, kada mu je otkriven virus. U petak je potvrđen i prvi slučaj zaraze koronavirusom u Slovačkoj. Riječ je o osobi koja je doputovala iz Venecije.

Nakon što su potvrđeno prisustvo COVID-19 virusa u Betlehemu na Zapadnoj obali, palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je proglasio 30-dnevno izvanredno stanje u sklopu kojeg je i privremeno zatvorena betlehemska Bazilika Isusova rođenja. Prema posljednjim informacijama, u Palestini je trenutno sedam osoba pozitivno na koronavirus, a za sve se vjeruje da su u kontakt s COVID-19 došli putem turista koji su u tom području boravili. Vlada je zbog toga na dva tjedna zabranila dolazak stranih gostiju, a razmatra i opciju zatvaranja svih graničnih prijelaza prema Izraelu.

U Egiptu je zabilježeno 12 novooboljelih slučaja, od kojih su svi na kruzeru koji trenutno krstari Nilom. Do sada je u toj državi zabilježeno samo tri slučaja, od kojih su se svi uspješno oporavili nakon tretmana.

Iran je u petak objavio da je od posljedica koronavirusa u toj državi život izgubilo još 17 ljudi, čime se broj smrtno stradalih rapidno popeo na 124. Glasnogovornik ministarstva zdravstva potvrdio je da postoji 1,234 novooboljelih, čime je ukupan broj narastao na 4,747. Predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da se virus u Iranu nekontrolirano širi zato što zbog sankcija nemaju pristup farmaceutskim potrepštinama koje su im neophodne za sanaciju.

Sjedinjene Američke Države neprestano bilježe nove slučajeve zaraze koronavirusom, a broj umrlih popeo se na 12. Dvanaest novooboljelih potvrđeno je u okrugu King, u saveznoj državi Washington, čime je ukupan broj zaraženih u toj regiji narastao na čak 51. Do sada je, samo u tom području, od koronavirusa umrlo 11 ljudi. Andrew Cuomo, guverner savezne države New York, potvrdio je da je samo u toj državi trenutno 22 oboljelih, ali je na tiskovnoj konferenciji medije upozorio da će “brojka vrlo vjerojatno rasti”. Većina novooboljelih slučajeva u New Yorku povezana je s odvjetnikom koji živi u okrugu Westchester. COVID-19 se prvi put pojavio i u saveznim državama Kolorado, Tennessee i Teksas, u kojem su potvrđena čak tri nova slučaja.

Američki Senat je u četvrtak odobrio 8,3 milijarde dolara za borbu protiv epidemije koronavirusa, a prijedlog još uvijek čeka službeni potpis predsjednika Trumpa.

Italija ostaje europskim epicentrom zaraze. Do petka je samo u toj državi život izgubilo čak 148 ljudi, najviše u cijeloj Europi, dok se broj novooboljelih popeo na 3,858. Virus se i službeno proširio na sve 22 regije, zbog čega se vlada u Rimu morala odlučiti na radikalne poteze. Osigurala je paket vrijedan 8,4 milijardi dolara za borbu protiv epidemije, a donijela je i odluku o zatvaranju svih škola i sveučilišta do daljnjega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:13