Šefica Komisije: 'Ova nam je kriza omogućila pogled u beznađe. Virus neće uništiti EU jer je sve još uvijek u našim rukama'

Pandemija koronavirusa 'poharala' je cijelu Europsku  uniju, a poseban je udarac zadala jednom od zaštitnih znakova te integracije; otvorenim granicama.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen (na slici), smatra da je ova kriza EU dala šansu da se rebrendira i postane efikasnija
 Aris Oikonomou / AFP

No, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen smatra da problemi s kojima se posljednjih tjedana suočavamo neće uzrokovati raspad bloka, zato što je njegova sudbina i „dalje u našim rukama“.

Unatoč tome, von der Leyen je zabrinuta zbog budućnosti i kohezije najvećeg trgovinskog bloka na svijetu.

„Ova nam je kriza omogućila pogled u beznađe“ kazala je njemačkoj agenciji dpa, što je izazvalo burne reakcije diljem EU.

Šefica Komisije upozorila je pritom da EU mora pod svaku cijenu izbjeći nove podjele i gospodarske nejednakosti između država članica. „Italija ne smije snositi odgovornost zato što je postala epicentrom zaraze u Europi; to je bilo van njezine kontrole“, upozorila je.

Europska komisija trenutno vodi pregovore sa stručnjacima oko krajnjeg roka kada bi se mjere društvenog distanciranja polagano mogle početi ukidati.

„Ključno je da se to ne učini prerano, zato što bi onda epidemija mogla doživjeti drugi val“ rekla je, dodavši da bi svejedno trebalo 'ograničenja podignuti što je prije moguće kako ekonomija EU ne bi patila dulje nego što je apsolutno potrebno'.

Međutim, u ovome trenutku nitko ne može predvidjeti koliko bi to dugo moglo biti. Po svemu sudeći, ta će se odluka donositi u hodu, nakon što se na tjednoj bazi bude evaluirala situacija.

Iako su neke države EU zatvorile svoje granice, to nije zaustavilo širenje virusa. Zatvaranje granica je, s druge strane, ozbiljno naštetilo kompanijama čime se poremetio ključni lanac nabave diljem EU.

„Većina država svjesno je činjenice da smo najjači onda kada djelujemo zajedno. Upravo zato, u velikim krizama krije se i šansa da se Europa rebrendira“ smatra von der Leyen.

Prva žena EU odbacila je nagađanja da će Komisija amortizirati ekonomske gubitke pandemije izdavanjem tzv. 'korona obveznica', dodavši pritom da se 'ta krilatica posljednjih dana često koristi zato što dobro zvuči'. Očekivano, ta je izjava izazvala val ogorčenja među Talijanima, pa se Komisija putem službenog priopćenja morala ispričati i pojasniti svoj stav

Europsko vijeće prošloga je tjedna ovlastilo Eurogrupu za pronalazak rješenja do sljedećeg tjedna. Šefica Komisije najavljuje da će i oni sudjelovati u tim raspravama kako bi drugim europskim institucijama pružili ruku pomoći kako bi se što prije pronašlo rješenje; što je potrebno s obzirom na to da se nalazimo u posljednjoj fazi Višegodišnjeg financijskog okvira.

„Razmotrit ćemo sve opcije koje su nam na raspolaganju i čije nam korištenje dozvoljavaju postojeći okviri osnivačkih ugovora EU“ najavljuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:52