Zapeli pregovori o rekonstrukciji vlade

- Pregovore o rekonstrukciji vlade nastavit ćemo onda kada Demokratska stranka pristane ostaviti Giuseppea Contea na mjestu premijera – izjavio je PoKret 5 Zvijezda, čime je kriza izvršne vlasti u Italiji dobila novu dimenziju.
Luigi Di Maio (na slici), lider talijanskih populista, želi zadržati Giuseppea Contea na čelu vlade, a želi i preuzeti ministarstvo unutarnjih poslova kojim je do početka mjeseca upravljao Salvini
 Remo Casilli / REUTERS

Naime, lideri stranaka moraju pronaći kompromisno rješenje do sutra, zato što će u suprotnom predsjednik Sergio Mattarella imenovati prijelaznu vladu i raspisati prijevremene izbore.

Prema rezultatima predizbornih anketa, od prijevremenih izbora najviše bi profitirao donedavni potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čija je stranka Liga i dalje najpopularnija politička opcija u Italiji.

Salvini je iz vlade izašao početkom mjeseca, zbog spora s koalicijskim partnerima PoKretom 5 Zvijezda, čime je parlamentarnim strankama omogućio da pošto-poto pokušaju rekonstruirati vladu kako bi izbjegli prijevremene izbore na kojima bi pobijedio Salvini. Tako je koalicija trenutno najizglednija između PoKreta 5 Zvijezda i Demokratske stranke koji su politički neprijatelji, ali ni pregovori između te dvije opcije ne idu glatko.

- Ne možemo nastaviti ovako. Ili ne se njihov stav promijeniti ili će koalicija biti nemoguća. Vidjet ćemo se ponovno s predstavnicima Demokratske stranke kada razmotre reizbor premijera Contea – stoji u službenom priopćenju PoKreta.

Također, talijanski mediji pišu da predsjednik PoKreta Luigi Di Maio želi garanciju Demokratske stranke da će upravo on preuzeti portfelj unutarnjih poslova kojima je do kolovoza vladao Salvini, a tim uvjetom socijaldemokrati nisu pretjerano oduševljeni.

Giuseppe Conte nije službeno član PoKreta, sestrinske stranke hrvatskog Živog zida, ali je simpatizer njihovog programa koji se proteklih četrnaest mjeseci vlade dokazao kao odan partner od kojeg talijanski populisti nisu spremni odustati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:25