Grčka i Sjeverna Makedonija ukidaju roaming, austrijski kancelar Kurz kod Trumpa, a 16 termoelektrana na ugljen na Zapadnom Balkanu truje stanovnike

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Ilustracija
 Euractiv.com
ATENA

Grčka i Sjeverna Makedonija će ukinuti troškove roaminga: Atena i Skoplje potpisali su sporazum o postepenom smanjenju cijena roaminga te njihovom potpunom uklanjanju do 2021. godine. 'Prespanski sporazum činimo sporazumom na korist ljudi', izjavio je grčki ministar Nikos Pappas.

Poljoprivreda se digitalizira: Grčka vlada pokrenula je međunarodni elektronski natječaj za digitalizaciju poljoprivrednog sektora. Internet stvari (IoT) te prostor i tehnologije velikih podataka bit će u središtu strategije, dok će podaci pripadati državi. Čitajte više.

(Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr / Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

LONDON

Brexit fanatici: Konzervativna stranka premijerke May 'manipulira Brexit fanaticima', rekao je danas bivši britanski torijevski premijer Sir John Major.

Držeći predavanje na Sveučilištu u Glasgowu, nepokolebljivi zagovornik ostanka u EU John Major spreman je istaknuti financijske posljedice tvrdog Brexita, kao i potencijal koji bi Ujedinjena Kraljevina mogla izgubiti kao posljedicu odlaska iz EU bez dogovora.

(Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Pakt s katalonskim separatistima?: Španjolski socijalistički premijer Pedro Sánchez izjavio je kako nije isključio mogućnost eventualnog sporazuma u budućnosti s katalonskim separatističkim strankama, nakon parlamentarnih izbora u zemlji 28. travnja, ali pod uvjetom da poštuju ustavni okvir.

U intervjuu za javnu televiziju RTVE, Sánchez je optužio katalonske separatiste da su 'terorizirali' dijalog s Madridom te je dodao da su 'lagali' o mogućnosti da Katalonija postane nezavisna. U utorak je nastavljeno suđenje na Vrhovnom sudu dvanaestorici katalonskih separatističkih vođa. Optuženici se sučeljavaju s ozbiljnim optužnicom nakon ilegalnog regionalnog referenduma koji im je omogućio da pokrenu zahtjev za jednostrano odcjepljenje. (EuroEFE.EA.es).

PARIZ

Mala knjižara počinje rat protiv Amazona: Le Quai de Mots, mala nezavisna knjižara u Épinalu (Francuska), tužit će američkog giganta Amazon, prodavača e-knjiga, za nepoštenu konkurenciju. Vlasnik se nada da će tako obraniti male nezavisne knjižare te da će podići svijest javnosti kroz svoje djelovanje.

Zastava EU-a u svakoj francuskoj učionici: Francuska nacionalna skupština učinila je prisutnost zastave Europske unije, uz francusku državnu zastavu, u svim učionicama obveznom. (Cécile Barbière –EURACTIV Francuska)

BERLIN

Vlasti su zbunjene njemačkim državljanima borcima ISIS-a: Njemačko pravosuđe se bori s pitanjem što učiniti s 1.050 boraca Islamske države koji su njemački državljani i trenutno su zarobljeni u Siriji i Iraku. Zastupnici raspravljaju o tome bi li ih Njemačka trebala vratiti natrag time zadajući glavobolju vlastima. Povratak boraca ISIS-a moguć je samo ako je identitet tih ljudi nedvosmisleno razjašnjen u inozemstvu, izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

Favoritizam: Proteklih deset godina Bavarska konzervativna stranka CSU (EPP) dosljedno je bila na čelu Ministarstva prometa i sustavno je favorizirala vlastitu regiju pri dodjeljivanju vladinih sredstava, izjavili su Zeleni, a prenio je Der Tagesspiegel. (EURACTIV.de)

BEČ

Kancelar Sebastian Kurz sastat će se danas u Washingtonu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kako bi razgovarali o povlačenju 100 austrijskih boraca ISIS-a iz Sirije. Očekuje se da će Kurz također ponoviti kako treba izbjeći trgovinski rat između SAD-a i EU-a te da će potvrditi stav EU o nuklearnom sporazumu s Iranom.

Kratko prije svog putovanja u Washington, Kurz je također razgovarao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. (Herbert Vytiska, EURACTIV.de)

VARŠAVA

Poljsko-švedska razmirica: Poljska je pozvala švedskog veleposlanika nakon što je Stockholm odbio izručiti Stefana Michnika kojeg je poljski Institut za nacionalno sjećanje optužio za višestruke zločine počinjene 50-ih godina u ime staljinističkog režima. Švedska smatra slučaj zastarjelim i političkim jer je Stefan polubrat Adama Michnika, glavnog urednika Gazete Wyborcze, najvećih oporbenih dnevnih novina u Poljskoj. (EURACTIV.pl)

RIM

Teška vremena: Oblaci se nadvijaju nad talijanskim gospodarstvom, budući da su ukupni industrijski prihod promet i narudžbe pali za 7,3 i 5,3% u odnosu na prosinac 2017., priopćio je nacionalni statistički ured ISTAT. To je najveća kontrakcija od 2009. godine koja potvrđuje da je Italija u posljednjoj četvrtini 2018. godine ušla u recesiju.

Renzi u nevolji: Roditelji bivšeg premijera Renzija stavljeni su u kućni pritvor zbog prijevare i lažnih stečajnih troškova. Renzi, bivši čelnik Demokratske stranke (S&D) pripremao je politički povratak, ali optužbe tužitelja sada mogu promijeniti njegov plan.

BRATISLAVA

Poljoprivredne subvencije u središtu pozornosti: Europski zastupnici iz Odbora za proračunski nadzor (CONT) dostavili su Europskoj komisiji i Uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) značajne informacije o zlouporabi poljoprivrednih fondova EU u Slovačkoj. U utorak je u Bratislavu stigao veliki karavan poljoprivrednika koji su prosvjedovali protiv korupcije, prijevara EU-a i slabe provedbe zakona. Sastanak između poljoprivrednika i EPP-ovog Spitzenkandidata Manfreda Webera očekuje se u srijedu, kada on posjeti Slovačku tijekom svoje izborne turneje u EU. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Nord Stream 2: plinovod Nord Stream 2 stabilizirat će cijene energije u Češkoj, izjavio je češki zamjenik ministra trgovine. Rekao je da će cijene energije biti mnogo veće ako plinovod ne bude izgrađen. Također je izjavio da plinovod neće imati negativan utjecaj na odnose s Ukrajinom. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Novi zakon koji bi promijenio zakon o pravosuđu: Rumunjska vlada usvojila je novu uredbu kojom se mijenjaju zakoni koji reguliraju pravosuđe. Prošle je godine vladajuća koalicija pokrenula neke vrlo kontroverzne promjene u zakonima o pravosuđu, koje su osporile Venecijanska komisija i Europska komisija.Rumunjska vlada nije obavijestila izvršno tijelo EU o tom zakonu. "Nisam znao da dolazi", izjavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIJA

Zastupnici će ratificirati ulazak Sjeverne Makedonije u NATO: Bugarski parlament će danas ratificirati protokol za pristupanje Sjeverne Makedonije članstvu u NATO-u. Talat Xhaferi, predsjednik makedonskog parlamenta, trebao bi prisustvovati glasanju. Nakon što su Sofija i Skoplje potpisali bilateralni sporazum u kolovozu 2017. godine, Bugarska snažno podržava članstvo svog susjeda u NATO-u i otvaranje pregovora o pristupanju EU.

LJUBLJANA

Ljevica želi ograničiti plaće u državnim poduzećima: Luka Mesec, vođa Ljevice, stranke koja podržava koalicijsku vladu, kaže kako bi plaće za menadžere u tvrtkama u kojima država ima vlasnički udio trebale biti ograničene. Ova reakcija bila je odgovor na izvršnog direktora najveće slovenske banke (NLB), koji je zatražio povećanje svoje plaće. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Srbija predlaže razgraničenje kako bi riješila problem Kosova: Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je rekao da je obilježavanje granica službeni stav Srbije za razrješavanje problema s Kosovom. Međutim, naglasio je kako se o njemu tek treba raspravljati. Dačić je kazao kako će biti povučena crta razgraničenja tamo gdje je to najprihvatljivije za obje strane, ali nije razjasnilo hoće li razgraničenje značiti priznavanje Kosova. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

SARAJEVO

Ugljen uzrokuje zdravstvene probleme na Zapadnom Balkanu: U 2016. godini, količina sumporovog dioksida (SO2) iz 16 termoelektrana na ugljen na zapadnom Balkanu bila je jednaka količini emitiranoj iz svih 250 termoelektrana u EU, zaključio je istraživanje više agencija. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:41