ITALIJA: JOŠ JEDAN CRNI DAN, 2,648 novozaraženih, a umrli 475. Vlasti upozoravaju: ostanite u kući ili slijede oštrije mjere

U Italiji još jedan crni dan se nastavlja. Službeni broj novozaraženih od koronavirusa u srijedu 18.ožujka je iznosio 2,648, a broj umrih 475, prema informacijama talijanskog stožera za civilnu zaštitu.

Trenutno je ukupno 28,710 zaraženih koronavirusom u Italiji, a broj smrtnih slučajeva iznosi 2,434. Broj oporavljenih iznosi 1,084, što znači da se ukupno 4,025 oporavilo od zaraze (porast od 37 posto za razliku od jučer).


Na razini regija, Brescia ima najveći broj slučajeva: 4.305 (312+ u posljednjih dvadeset i četiri sata) Bergamo slijedi s 3.785 ukupnih slučajeva (484+ u odnosu na jučerašnji dan) i Milano bilježi 2.644 slučaja (318+ u posljednja dvadeset i četiri sata).

"Trend krivulja epidemije pokazuje da potvrđeni slučajevi rastu na nacionalnoj razini - rekao je predsjednik talijanskog instituta za zdravstvo (Iss), Silvio Brusaferro, na konferenciji za novinare.

Broj umrlih u najteže pogođenoj talijanskoj regiji Lombardiji skočio je na 319 u jednom dana, a ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 1,959, prema podacima od srijede. Pozitivne na koronavirus su 17,713 osobe što je 1,493 više od jučer.

Povjerenik za zdravstvo Lombardije Giulio Gallera rekao je rekao je:

''Ovo su brojevi koji pokazuju stalnu bitku, u porastu su, ali su niži no što su bili jučer, no valja počekati kako bi vidjeli radi li se o trendu''.

Guverner Lombardije Attilo Fontana danas je uputio apel svima da ostanu kod kuće jer više se nitko neće moći brinuti o onim koji se razbole.

''Nažalost broj oboljelih ne opada, nastavlja biti visok. Uskoro nećemo više biti u stanju odgovoriti na potrebe oboljelih'' – rekao je Fontana te je poručio svima ''ostanite kod kuće'' ili će mjere postati agresivnije.

''Govorim vam to u pristojnosti, ali uskoro ću biti primoran promijeniti ton, jer ako ne razumijete, postat ću agresivniji. Ne tražimo od vas nikakvu žrtvu, već da spasite živote. Svaki izlazak iz kuće, rizik je za vas i za druge'' – poručio je Fontana.

Unatoč stalnim pozivima i povećanju kontrola broj osoba koje su kažnjene zbog prekršaja izolacije ili ne nužnih izlazaka je u porastu. U posljednja 24 sata provjereno je 187,455 osoba od kojih njih 8,300 nije poštivalo zabrane kretanja. U tjedan dana talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova imalo je gotovo 46.000 pritužbi: 43,595 zbog kršenja zabrane kretanja i 926 zbog lažnih zahtjeva. Kažnjeno je oko 1,500 trgovaca koji su kršili pravila o koronavirusu.

"Vjerujem da ćemo u sljedećih nekoliko sati morati razmotriti mogućnost stavljanja potpune zabrane aktivnosti na otvorenom", rekao je ministar sporta Vincenzo Spadafora u intervju za TG1.

"Ovu mogućnost nismo razmotrili zbog savjeta znanstvene zajednice. Ali ako ljudi ne budu slušali savjete i ostajali kod kuće, bit ćemo prisiljeni na apsolutnu zabranu", objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:40