NEREDI U BARCELONI Ogorčeni građani izašli na ulice prosvjedujući protiv presude Vrhovnog suda

Ogorčeni Katalonci jutros su izašli na ulice prosvjedujući protiv odluke španjolskog Vrhovnog suda.
 Reuters

Promet u nekolicini glavnih prometnica u Barceloni, među kojima je i katalonska 'žila kucavica' La Rambla, jutros je bio u potpunosti blokiran morem ljudi.

Zbog pokušaja blokade lokalnog aerodroma Prat tamo je došlo do policijske intervencije, zbog čega je prekinuta željeznička linija do grada. Prema informacijama stranih medija, stotinjak prosvjednika ušlo je na terminal T1 međunarodne zračne luke, zbog čega je došlo do naguravanja s lokalnom policijom koja ih je pokušala udaljiti.

Prema informacijama lokalnih medija, više od 300 prosvjednika blokiralo je ulaz u sjedište organizacije koja se zalagala za neovisnost Katalonije. Prosvjednici nose natpise na kojima piše 'Sloboda političkim zatočenicima' te 'Svi znamo da su nevini'. Zaposlenici katalonskog pokrajinskog parlamenta tihim su se prosvjedom suprotstavili presudi Vrhovnog suda.

Studenti Sveučilišta u Barceloni blokirali su promet sjedeći na prometnici ispred Sveučilišnog trga, dok su lokalni zdravstveni djelatnici štrajkom ispred bolnica prosvjedovali u znak potpore optuženicima.

Presudu Vrhovnog suda danas je i službeno osudio i nogometni klub FC Barcelona u izjavi za medije naslova 'Zatvor nije rješenje'.

Policija očekuje da će se prosvjedi intenzivirati tijekom dana, pa pozivaju građane na dodatan oprez.

Podsjetimo, madridski Vrhovni sud jutros je katalonske separatiste proglasio krivima za pobunu i malverzaciju tijekom pokušaja odcjepljenja autonomne pokrajine od Kraljevine Španjolske 1. listopada 2017. godine, zbog čega su dobili zatvorsku kaznu od 13 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:46