Orešković za europski minimalac, Možemo! fokusirani na stambeno pitanje, Most na migrante, HDZ: ukidanje financiranja stranaka vodi u anarhizam

Euractiv.hr pratit će predizbornu kampanju stranka i donositi vijesti kako ih prenose agencije i drugi izvori.
Politička platforma Možemo!
 Bruno Konjević / CROPIX

Dalija Orešković, Start: 'Želimo minimalnu europsku plaću'

Čelnica stranke START Dalija Orešković u subotu je posjetila Rijeku i poručila da se stranka u tom gradu osjeća 'kao kod kuće' jer Riječani dobro razumiju kontekst euroizbora i znaju da je odabir START-a 'prvi od tri potrebna koraka' da se HDZ smijeni s vlasti.

- Rijeka je uvijek bila progresivan, lijevo- rijentiran grad, pa od Riječana puno očekujemo na ovim izborima - rekla je Orešković, naglasivši da je njihova mlada stranka zadužena za borbu protiv korupcije i da će se zalagati za razvoj i transparentnost.

Za mladu stranku, 'razvoj' podrazumijeva dugoročnu gospodarsku strategiju koja će definirati ciljeve Hrvatske za pet, deset ili 20 godina.

START će se u Europskom parlamentu zalagati za 'osnovno pitanje sigurnosti građana na svim razinama', osobito u klimatskim promjenama, istaknuvši da je opasnost od požara na Jadranu sve veća, a da se s njom sve lošije nosimo. START predlaže da se iz EU sredstava formira zajednička flota kanadera, čije bi sjedište bilo u nekom od naših jadranskih gradova, te se zalaže za borbu protiv onečišćenja Jadrana od plastike i mikroplastike te veća sredstva za istraživanje Jadrana, kako bi se na vrijeme poduzele mjere za njegovo očuvanje.

Orešković je rekla da se START zalaže i za formiranje minimalne europske plaće, koja ne bi bila jednaka za sve zemlje čanice, nego bi bila različita s obzirom na životni standard. Time bi se, smatra, izbjegao socijalni damping, jer bi radnici za jednak ili sličan posao bili jednako plaćeni u različitim državama članicama, pa bi radnik koji zna da za isti posao može biti na isti način plaćen u Hrvatskoj, bio manje motiviran za iseljavanje.

Uz to, START se zalaže i za financiranje transeuropske mreže brzih vlakova iz sredstava EU fondova, što bi omogućilo brži i lakši protok ljudi, imovine i kapitala i pomoglo zadržavanju ljudi u Hrvatskoj, istaknula je Dalija Orešković.

Most nezavisnih lista: 'Hoćemo li postati hotspot za migrante?'

Nizar Shoukry, Ivan Prskalo i Ružica Vukovac, Mostovi kandidati za Europski parlament, na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu upitali su 'znači li zakup osam hektara Ininog skladišta da Hrvatska postaje hotspot za migrante zbog ulaska Hrvatske u Schengensku zonu'. Naime, zakupljeni prostor se nalazi u Industrijskoj zoni Bjeliš, koji je i za protekle izbjegličke krize korišten kao registracijski centar.

- Ovdje stane 15 tisuća migranata, pa postavljam pitanje ministru Božinoviću, hoće li Slavonski Brod postati hotspot za migrante? Je li to ucjena Hrvatske za ulazak u Schengen? - pitao je Mostov kandidat Nizar Shoukry.

Dodao je da u Mostu nisu protiv migranata, ali su za sigurnost granica.

- Moramo znati tko ulazi u državu, što želi i kamo ide, jer bez sigurnosti nema budućnosti - dodao je Mostov kandidat Shoukry tijekom druženja sa stanovnicima Slavonskog Broda na gradskoj tržnici.

Naglasili su da je cilj Mosta iskorištenje europskih fondova, bez kojih, kaže, Hrvatska nema nikakve šanse da gospodarski zaživi.

Neovisni za Hrvatsku (NHR-HSP): 'Vratit ćemo Hrvatskoj ponos u bitci koja se vodi za Zagreb'

Kandidati liste Neovisni za Hrvatsku pozvali su birače da u što većem broju izađu na izbore 26. svibnja i izaberu listu koja će 'Hrvatskoj vratiti nacionalno dostojanstvo i ponos u bitci koja se, kako kažu, ne vodi za Bruxelles nego za Zagreb'.

- Prošlo je već jako puno godina od kad nam je netko daleko veći i važniji od mene rekao da imamo svoju Hrvatsku, da je naša, da će biti onakva kakvom mi želimo da bude, i da nećemo nikome dopuštati sa strane da nam propisuje kakva će biti - rekla je nositeljica liste, predsjednica NHR-a Bruna Esih.

Saborski zastupnik NHR-a Zlatko Hasanbegović pozvao je stranačke simpatizere da 'glasaju za listu vjesnika novoga, hrvatskog, vremena'.

- Ovo nije bitka za Bruxelles, ovo je bitka za Zagreb, za hrvatsku državu - poručio je.

Kandidatkinja Ana Lederer osvrnula se na ulogu kulturne politike, koja mora biti usmjerena na promidžbu nacionalnih kulturnih vrijednosti unutar šireg europskog prostora zato što se ne smije zaboraviti da 'Hrvatska ima svoju duhovnu fizionomiju koja živi njezin nacionalni i kulturni identitet'.

Ivica Puljak, Pametno: 'Dosta populizma, naše mjesto je u Europi!'

Nositelj liste koalicije Pametno-Unija Kvarnera, Ivica Puljak, najavio je da će se konkretnim mjerama suprotstaviti protiv populizma za dugoročnu dobrobit građana.

- Vodeće stranke, poput HDZ-a, vode se populističkim lažima i izbjegavaju odgovornost za loše stanje u državi. Stranka Pametno je uvijek spremna reći istinu te se konkretnim mjerama boriti protiv populizma za dugoročnu dobrobit građana - izjavio je Puljak te ocijenio da je Europa izvanredno mjesto za život i da Hrvatska u njoj ima svoje mjesto.

Kandidat liste Franko Baković rekao je da kao mlada osoba shvaća strah koji donose buduća i nesigurna vremena. Ali, dodao je, ako želimo da Hrvatska prosperira, moramo biti spremni prihvatiti istinu i shvatiti brojke koje opterećuju sustav. Kandidati liste istaknuli su da će ovi izbori odlučiti kojim će putem krenuti EU; progresivnim ili populističkim.

Milorad Pupovac, SDSS; 'Srbi, gdje god živjeli, baštinici su antifašizma'

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da je cilj njihove izborne kampanje osvojiti mandat, ali i proširiti prostor slobode, kako bi 'učinili sve ono što Srbe čini Srbima u Hrvatskoj'. Pupovac je ocijenio da je izborna kampanja za EU parlament drugih stranaka 'gotovo nevidljiva', osim kampanje SDSS-a.

Rekao je i da su Srbi gdje god živjeli, baštinici antifašističke tradicije.

- Mi smo sa svima kojima je smisao antifašizma na srcu i koji ga prepoznaju kao temelje Europe 20. stoljeća, ali i kao temelje Europe i Hrvatske 21. stoljeća - rekao je predsjednik SDSS-a.

Osim predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca počast žrtvama na Dudiku odali su i kandidati SDSS-a za EU parlament Dejan Jović, Jugoslav Vesić i Srđan Jeremić, koji će u Vukovaru biti nazočni i svečanoj akademiji, posvećenoj žrtvama ustaškog i fašističkog režima.

Šuica, HDZ: 'Hrvatska je zahvaljujući EU jedno veliko gradilište'

Koristi od članstva Hrvatske u EU, osim materijalnih, su i europske vrijednosti koje nismo mogli dijeliti 50 godina, a sada smo dio slobodne, demokratske Europe sa zajedničkim tržištem, izjavila je u subotu u Murskom Središću kandidatkinja HDZ-a za europarlamentarne izbore Dubravka Šuica.

Komentirajući prikupljanje potpisa za referendum o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka, koje je u ponoć počela građanska inicijativa "Uzmite novac strankama" uz potporu stranke Živi zid, Šuica je istaknula kako to nije dobro, jer bi u tom slučaju, suprotno od onog što tvrde iz GI i Živog zida, samo oni koji su jako bogati, odnosno pojedinci, mogli kreirati političke stranke i organizirati izbore.

"Smatram da je to na tragu anarhizma na kojem je i nastao Živi zid. Mislim da to nije u redu. Koliko su demokratske političke stranke organizirane, toliko je demokratski organizirano društvo. Stoga mislim da ta ideja nije dobrodošla”, izjavila je Šuica novinarima. Naglasila je kako bi to značilo da bi samo oni koji su jako bogati, odnosno pojedinci, mogli kreirati stranke i organizirati izbore. "Smatram da to ne žele ni hrvatski građani i da je ta ideja u startu propala”, zaključila je Šuica.

U sklopu posjeta Međimurskoj županiji u Murskom Središću predstavili su se i HDZ-ovi kandidati Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Goran Pauk, Nikolina Brnjac i Domagoj Maroević. Šuica, druga na listi HDZ-a, istaknula je kako nema sredine u Hrvatskoj u kojoj nije realiziran ili je u tijeku neki projekt koji se financira europski novcem.

- Cijela Hrvatska je jedno veliko gradilište, čime se standard hrvatskog građana izjednačava s onim iz drugih europskih država - rekla je Šuica, dodavši da će se najbolje vidjeti rezultat kada se izgradi Pelješki most zahvaljujući 365 milijuna eura bespovratnih sredstava koje je Hrvatska dobila od EU.

Peta na HDZ-ovoj listi je Čakovčanka Sunčana Glavak, koja je poslala poruku svima onima koji dvoje treba li Hrvatska biti dio EU kazavši kako Hrvatskoj nitko nikada nije ništa dao.

- Od Domovinskog rata na ovamo, sve smo gradili i obnavljali sami, a jedinu korist imamo tek nakon ulaska u Europsku uniju jer smo dobili više nego što smo uplatili i to čak 14,4 milijarde - poručila je Glavak.

Naglasila je kako HDZ hrvatskim građanima šalje jasnu poruku - "Na EU izborima izaberite Hrvatsku, izaberite Hrvatsku za generacije".

Vlahušić, Narodna stranka - reformisti: 'Ne zanima me EU nego samo Dubrovnik'

Nezavisni kandidat na listi Narodne stranke - reformista za Europski parlament (EP) i bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić izjavio je u subotu kako svojom kampanjom “Ispravite nepravdu“ najavljuje i nastup na lokalnim izborima u Dubrovniku 2021. sa svojom nezavisnom i nestranačkom listom.

Pozvao je Dubrovčane da, ako žele, 'isprave nepravdu' budući da je on 'jedini u čitavoj Europskoj uniji koji se kandidirao za Europski parlament, iako mu je vlastiti parlament donio zakon kojim mu se zabranjuje kandidatura na lokalnim izborima'. Vlahušić je na konferenciji za medije Reformista rekao kako su izbori za EP 'izbori pokazivanja' i najniža razina izbora.

- Želim pokazati da je Andro živ kao najava za buduće izbore. Jedino me zanima Dubrovnik - istaknuo je Vlahušić.

- Europski fondovi služe kako bi se podigla kvaliteta života u Dubrovniku, ali tu je i oko dva milijuna gostiju iz EU. Projekti iz vremena kad sam bio gradonačelnik još uvijek nisu provedeni, a utemeljeni su na znanosti jer su studije radili prometni i građevinski fakultet. Rješenje je u zoni ograničenog prometa, a u budućnosti i u pješačkoj zoni - rekao je.

Tomašević, Možemo!: Stambeno pitanje je naš fokus

Kandidati za EU izbore koalicije Zelene ljevice koju čine politička platforma Možemo!, Nova ljevica i ORaH u subotu su na štandu u Marmontovoj razgovarali sa Splićanima i održali konferenciju za medije na kojoj su rekli kako je jedan od problema Splita, koji gubi stanovnike, ne rješavanje problema stanovanja.

Dragan Markovina iz Nove ljevice je kazao da Split 'grca u problemima' o kojima oni govore kroz cijelu europsku kampanju.

- Split je grad koji danas živi u monokulturi turizma, koji živi pred raspadom i gubitkom javnih sadržaja i javnog prostora i koji se nalazi u situaciji da su čitavi dijelovi grada,od stare gradske jezgre preko Bačvica, manje-više izgubljenog lokalnog stanovništva i gdje sve ide na ruku velikim stranim investitorima - rekao je Markovina.

Tomislav Tomašević iz političke platforme Možemo! istaknuo je kako je koalicija temu stanovanja postavila kao glavno pitanje u ovoj kampanji za EU izbore jer smatra da je to goruća tema.

- Cijela jedna generacija mladih se ne može emancipirati od svojih roditelja. Hrvatska je prva u EU po broju mladih koji su prisiljeni živjeti u roditeljskom domu, a jedan od glavnih uzroka je nedostupnost jeftinih stanova za najam ili za kupnju i tu se stvarno nijedna politička opcija nije pozabavila tim problemom - kazao je.

Napomenuo je da su se do sada vlade uglavnom fokusirale na to da subvencioniraju kredite za kupnju stanova, što je rezultiralo poskupljivanjem stanova i prelijevanjem proračunskog novca u profit banaka, 'a da nismo pomogli kupcima stanova'.

S druge strane, tvrdi, Hrvatska ima sramotno malo javnih stanova za najam – samo 2 posto, naspram europskog prosjeka od 15 posto. “Mi ćemo se u Europskom parlamentu zalagati da se provede Europska građanska inicijativa “Stanovanje za sve” tako da se ulaganja u izgradnju javnih stanova izuzmu od EU pravila prekomjernog deficita.

Zorislav Antun Petrović iz ORaH-a izjavio je kako je Split jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima problema i s vodom i sa zrakom.

- Svaki put kad padne kiša, svi žitelji Splita i okolice znaju kakva im je situacija s pitkom vodom. Mi ćemo kroz naš mandat u Europskom parlamentu poraditi na tome da se u Splitu i uopće u Hrvatskoj prioritizira financiranje projekata za gospodarenje otpadom koji se temelje na prevenciji nastanka otpada - zaključio je Petrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:50