Christine Lagarde, buduća čelnica ECB, u obraćanju Europskom parlamantu, najavila nastavak monetarne politike

Unatoč tome što je Europska središnja banka (ECB) 'bez prigovora' potvrdila Christine Lagarde za novu predsjednicu i nasljednicu Maria Draghija, pred njom je bio još jedan test – onaj pred Odborom za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) Europskog parlamenta.
Christine Lagarde prilikom ispitivanja pred Odborom ECON u Europskom parlamentu, 4.rujan 2019.
 Francois Lenoir / REUTERS

Nakon današnjeg gotovo cjelodnevnog ispitivanja, eurozastupnici ECON-a su donijeli konačnu odluku prilikom glasanja. Sa 37 glasova za, 11 glasova protiv i 4 suzdržana Lagarde je službeno uspjela potvrditi status nove predsjednice ECB. Time je postala prva žena na čelnom mjestu europske ekonomije. No to nije njen prvi uspjeh. Lagarde je bila i prva žena koja je bila bila ne čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U svojim odgovorima Lagarde se složila da je došlo vrijeme za preispitivanje monetarnog okvira ECB-a za suočavanje s novim izazovima poput nebankarskih kredita, kripto valuta i klimatskih promjena. Naglasila je da će se boriti da klimatske promjene postanu 'glavna briga' za ECB, s obzirom da mogu predstavljati 'makrokritične rizike'.

Prilikom prvog obraćanja prije ispitivanja u Parlamentu izjavila je da će se, u slučaju potvrde, sa svoje pozicije u ECB-u čvrsto zalagati za očuvanje monetarnih politika u EU u 'svijetu koji se stalno mijenja' i kojem je potrebno 'konstantno prilagođavati ' politiku ECB-a.

Lagarde je istaknula da je upravo kroz nekonvencionalne mjere koje je ECB poduzeo od sredine 2014. godine zaposlenost u eurozoni 'porasla za preko 11 milijuna' jer su takve mjere 'povećale povjerenje u gospodarski oporavak i potaknuli otvaranje novih radnih mjesta'.

- No, na horizontu su i neka važna pitanja koja će monetarna politika trebati riješiti – rekla je Lagarde napomenuvši da je inkluzivnost i suradnja nužna kako bi se ECB suočio s novim izazovima i globalnim pitanjima poput klimatskih i tehnoloških promjena i potencijalnom fragmentacijom multilateralnog poretka.

Napomenula je da je u Europskoj uniji nužno jačanje 'jedinstvenog tržišta koji je jedan od najmoćnijih alata kojim možemo širiti nove tehnologije i povećati produktivnost, istovremeno štiteći potrošače i radne standarde'.

S druge strane, u eurozoni su potrebna učinkovita i pojednostavljena pravila kao i smislen fiskalni instrument eurozone kao nadopuna.

Europski lideri su uvelike entuzijastični u pogledu njenog vodstva, političkih i diplomatskih vještina i sposobnosti pregovaranja teških ekonomskih i financijskih sporova. No postojale su brojne zamjerke poput one da ima diplomu s prava, a ne ekonomije.

Lagarde odiše samopouzdanjem i šarmom poput glamurozne direktorice u koju se neki zaljube, a neki je se plaše. Iako su joj mnogi priklonjeni i zavedeni njenom elegantnom figurom staložene i gotovo nepokorene žene – karakter koji je prihvatljiv u svijetu kojim dominiraju muškarci - njena strogost i puna usredotočenost viđena je na sastancima MMF-a gdje su njeni kolege prisjećaju situacija u kojima je zahtijevala da svi stave mobitele na stol okrenute licem prema dolje ako bi vidjela da ih tijekom sastanka previše pregledavaju.

Strogost je viđena i u vlastitom ponašanju. Nakon što je u automobilskoj nesreći na putu do zračne luke Charles de Gaulle u Parizu slomila dva rebra, prkosila se liječnicima i odletjela u Aziju bez obzira na bol. Strastveni je branitelj ravnopravnosti žena, čak i superiornosti, kad su u pitanju upravljačke vještine i razum, a njen odabir na čelo ECB-a odražava cilj Europske unije koja je ovim izborima nastojala uvesti više rodne raznolikosti na vodeće pozicije.

Paul Krugman, nobelovac i jedan od vodećih svjetskih ekonomista je u komentaru za New York Times imena 'Misterij Lagarde' napisao: 'Po svemu sudeći ona je ozbiljna, odgovorna i razborita. Ali to me, naravno, brine. Jer živimo u eri u kojoj je, za sada, konvencionalna razboritost ludost, a konvencionalna vrlina porok'.

Njene karakteristike su joj služile nesumnjivo dobro nakon što se borila kako da izbavi Grčku iz duga uslijed ozbiljnih nesuglasica među ostalim vladama eurozoneč

U trenutku kada je u središtu pažnje došla je do izražaja jedna od najvećih odluka koju je donijela tijekom predsjedanja MMF-om: zajam od 57 milijardi dolara Argentini što je jedan od najvećih iznosa koji je MMF dao nekoj državi u povijesti kako bi ju pokušao spasiti u stabilizaciji ekonomije i posljedicama djelovanja tadašnje populističke vlade. Mnogi analitičari i ulagači zabrinuti su da će program biti urušen ako populistička oporba pobijedi na izborima u listopadu što bi urušilo i kredibilitet MMF-a.

Njezini najneposredniji izazovi bili su kriza eurozone što je rezultiralo višestrukim nacionalnim spašavanjima. Kritiziralo ju se da je previše lako spojila politike štednje pod vodstvom Njemačke, s obzirom na tijesne odnose s kancelarkom Merkel i njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schäubleom.

Neki kažu da bi njena politička pamet mogla pomoći u postizanju napretka u procesu reforme eurozone koji je zastao.

- U ova vremena vam ne treba tehnokrat, trebate nešto više, a ona bi to mogla donijeti ECB-u - rekla je Andrea Montanino, bivša izvršna direktorica za Italiju u MMF-u.

Druge kritike na račun Lagarde su nedostatak uvjerenja da će poput "super Maria" (Mario Draghi, sadašniji šef ECB-a) djelovati brzo u slučaju krize i imati dovoljnu moć da utječe na rasprave Upravnog vijeća ECB-a sastavljenog od 19 guvernera nacionalnih središnjih banaka država.

- Ali dobro vodstvo nije samo u određivanju prioriteta; radi se o osluškivanju svih glasova, stručnim savjetima i njegovanju raznolikosti misli – rekla je u današnjem uvodnom obraćanju Lagarde - To su iste vrijednosti koje bih promovirala ako budem potvrđena kao predsjednica ECB-a.

Lagarde će biti izuzetno važna za Hrvatsku jer bi za trajanja njezina mandata Zagreb trebao ući u eurozonu.

Izjave Christine Lagarde:

Stiglitz ili Krugman?

- Joseph Stiglitz me podržao, dok Krugman nije.

Svijet?

-Vrlo sam uvjerena da je najbolji način da dođemo do dogovorenih rješenja - oživjeti multilateralizam, uključiti postizanje, pronalaženje zajedničkog rješenja, a ne fokusiranje na razlike'

Euro?

- Povjerenje u euro trenutno iznosi 76%, što je najviša razina ikada, zahvaljujući hrabrim postupcima aktualnog vodstva ECB-a. Ipak, povjerenje u institucije EU, uključujući ECB, nije na istoj razini. Daljnjim jačanjem naše veze s javnošću možemo se nadograditi na povjerenje u euro i proširiti povjerenje u širi europski projekt - rekla je u današnjem obraćanju.

Trgovinski sporazumi?

- Naravno da trgovinski sporazumi mogu biti korisni, ali naravno da trebaju izbjeći narušavanje određenih područja i poštivati različitost.

Građani?

- Pa, pomažem im da donose bolje odluke i budu jači, da napreduju i stvaraju nova radna mjesta.

Brexit?

- Ja sam očajnički optimist, stoga se nadam da će doći do sporazuma između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine (...) Što će prepreke u budućem trgovinskom odnosu Ujedinjenog Kraljevine i Europske unije biti veće, toliko će gospodarstva biti više na gubitku.

Klimatske promjene?

- Ako ne poduzmemo akcije u sprječavanju klimatskih promjena, buduće generacije bit će pečene na roštilju, tostirane, pržene i frigane.

Ravnopravnost?

- Pokušala sam odgojiti sinove da budu sami sebi dovoljni i da se ne oslanjanju na neku ženu. Mogu glačati vlastite majice i kuhati svoje večere. Ali više bi žena trebalo odgajati svoje sinove da poštuju i vole žene (...) mislim da bi se muškarci trebali osjećati neugodno.

- Imam teoriju da je ženama uglavnom dodijeljeno mjesto i da su raspoređene na radna mjesta kada je situacija teška. (...) U kriznim vremenima žene su pozvane da riješe nered, suoče se s teškim problemima i budu potpuno usredotočene na obnavljanje stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:49