ODLUKA

Od jeseni 2024. jedinstveni punjač za najčešće korištene elektroničke uređaje u EU

"Potrošači će moći kupiti mobilne uređaje bez punjača koje drže nagomilane u svojim ladicama, čime im dajemo mogućnost izbora"

Tomislav Sokol

 Epp Group/Epp Group

Nakon više od 10 godina pregovora, EU je donijela konačnu odluku - od 2024. uvodi se jedinstveni punjač za mobitele, tablete i drugu elektroničku opremu.

Glasovanjem o uvođenju jedinstvenog punjača u Europskom parlamentu, kojem je prethodila rasprava na plenarnoj sjednici, priveden je kraju zakonodavni postupak revizije Direktive o radijskoj opremi.

Glavni pregovarač Europskog parlamenta i potpredsjednik S&D-a Alex Agius Saliba kazao je kako je ovo kraj 10-godišnje bitke.

"Danas obilježavamo kraj bitke za koju se S&D borio više od 10 godina u interesu građana i okoliša. Naša grupa je svjesna da tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom. Odluka Europske komisije da redovito revidira i ažurira ovaj dugačak popis uređaja novim proizvodima donesena je u interesu naših građana i sektora istraživanja i razvoja. Redovita revizija osigurava da pravila EU-a koja rade za ljude ne blokiraju razvoj novih tehnologija u Europi", rekao je Saliba.

Prema novim pravilima, potrošači će imati izbor – ili kupiti novi punjač ako to žele ili nastaviti koristiti svoj postojeći USB Type-C punjač. Namjenske oznake s informacijama o značajkama punjenja novih uređaja omogućit će potrošačima da utvrde jesu li ti uređaji kompatibilni s punjačima koje već posjeduju te će tako moći donijeti odluku o tome trebaju li uz novi proizvod kupiti i novi punjač.

Do jeseni 2024. USB Type-C postat će uobičajeni priključak za punjenje pametnih telefona, e-čitača, slušalice koje se umeću u uho, tipkovnica, računalnih miševa, prijenosnih navigacijskih uređaja, tableta, digitalnih kamera, naglavnih slušalica, ručnih konzola za video igre i prijenosnih zvučnika. Što se tiče prijenosnih računala, jedinstveni punjač USB Type-C primjenjivat će se od početka 2026. godine. Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje morat će imati istu brzinu punjenja, što će korisnicima omogućiti da svoje uređaje pune istom brzinom sa svakim kompatibilnim punjačem.

Budući da bežično punjenje postaje sve raširenije, najkasnije krajem 2024. Europska komisija morat će uskladiti zahtjeve za interoperabilnost kako bi se izbjegao negativan utjecaj na potrošače i okoliš. Time će se ukinuti efekt ovisnosti o odabranoj tehnologiji, odnosno ovisnost potrošača o jednom proizvođaču.

Na inicijativi je radio i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, koji je bio potpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču 2019. Govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, Sokol je istaknuo da je uvođenje jedinstvenog punjača pobjeda za sve građane Europske unije.

"Put do uvođenja jedinstvenog punjača nije bio lak ni jednostavan. Dugo su nas proizvođači mobilnih telefona uvjeravali da će se problem s gomilanjem punjača riješiti dobrovoljno, različitim neobvezujućim mehanizmima. Dobro se sjećam kad sam krajem 2019. kao jedan od inicijatora radio na Rezoluciji o jedinstvenom punjaču. Nisu svi tada vjerovali da ćemo uspjeti uvesti jedinstveni punjač jer je lobiranje tehnoloških divova uistinu bilo do tada neviđeno. Zadovoljstvo mi je stoga što danas s plenarne govornice mogu ponosno reći da smo ostvarili jednu od najvećih pobjeda za potrošače i okoliš i da će jedinstveni punjač od 2024. postati stvarnost. USB-C tako će uskoro biti standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice i drugu elektroničku opremu. Što je najvažnije, potrošači će imati priliku kupiti mobilne uređaje bez punjača koje u pravilu drže nagomilane u svojim ladicama, čime im dajemo mogućnost izbora. Treba reći i to da će uvođenje jedinstvenog punjača uz praktične i financijske koristi za potrošače, donijeti i one ekološke. Procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje, čime pokazujemo odgovorno postupanje prema okolišu. Ova inicijativa o uvođenju jedinstvenog punjača pokazala je i dokazala da je Europski parlament predan zaštiti interesa naših građana", zaključio je Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:15