ZNANOST U PROLAZU

Zagrebački Cvjetni trg u subotu je mjesto za učenje, prolaznike će dočekati 12 znanstvenica

Jedno individualno predavanje traje 15-ak minuta te se ponavlja četiri puta. Događaj počinje u 11 sati i završava u 14 sati

Inspiracija dolazi od poznatih Soapbox Science događaja

 Robert Melen/Alamy/Alamy/Profimedia

Povodom Međunarodnog dana žena, udruga Penkala pretvara Cvjetni trg u arenu za javno učenje i znanstvenu raspravu.

U subotu, 5. ožujka, ukupno 12 hrvatskih znanstvenica slučajnim će prolaznicima zagrebačke Špice kroz radionice i predavanje objasniti zašto je baš njihov posao najbolji posao na svijetu.

Posebnost događanja "Znanost u prolazu" je što će na njemu izlagati isključivo znanstvenice.

Četiri znanstvenice nastupaju istovremeno. Jedno individualno predavanje traje 15-ak minuta te se ponavlja četiri puta. Nakon toga palicu preuzimaju nove četiri znanstvenice. Događaj počinje u 11 sati i završava u 14 sati.

Cilj manifestacije je postići šire sudjelovanje društva u znanosti te razbiti mitove o znanosti i znanstvenicama.

Primjerice, Anja Barešić, znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković, objasnit će kako umjetna inteligencija može pomoći liječnicima i pacijentima te zašto je važno da se razvija u skladu s etičkim principima, poštujući privatnost podataka o pacijentima i dobrobit čovjeka.

Anamarija Fofonjka, inženjerka istraživanja i razvoja u Visage Technologies, uz pomoć matematičkih formula i kompjutorske simulacije odgovorit će na pitanja: Kako je zebra dobila svoje pruge? Kako životinje mijenjaju vanjski izgled da bi se stopile s okolinom i sakrile od predatora? Kako se razvija ljudski mozak i kako simulirati njegov rad? Kako predvidjeti ponašanje ljudi u prometu?

Ana Sović Kržić je docentica na FER-u i voditeljica projekta "Transformacija robota u edukacijsko sredstvo" , Erasmus+ projekta "RoboGirls" te partner na Erasmus+ projektu "STEM in action". Ona će zainteresiranima objasniti imaju li roboti zapravo inteligenciju te gdje je granica između „običnog“ programa i umjetne inteligencije?

Znanstvena suradnica na Matematičkom odsjeku PMF-a Nina Kamčev će kockanjem doći do rješenja matematičkih problema, a računalna kemičarka Lucija Hok dati računalni uvid u povezanosti bolesti covid-19 i neurodegeneracije.

Inspiracija za događanje "Znanost u prolazu" dolazi od poznatih Soapbox Science događaja. U 2021. Soapbox Science održao je 45 događanja diljem svijeta, a od 2011. predstavili su preko 1500 znanstvenika i dosegli 150.000 članova.

Dodajmo još kako od gotovo 15 milijuna znanstvenika i inženjera u EU-u, 41 posto čine žene. Hrvatska je na 11. mjestu u Uniji prema broju aktivnih znanstvenica. U isto vrijeme, položaj žena u znanosti ne razlikuje se puno od položaja žena općenito na tržištu rada.

- Istraživačice obično imaju kraće karijere, manje su plaćene za svoja istraživanja i ne napreduju jednako kao i muški kolege. Nejednakost u plaćama dovodi i do nejednakosti u mirovinama te većem riziku od siromaštva. Kako bi se takva praksa privela kraju, Europska unija donijela je Strategiju za ravnopravnost spolova do 2050. i niz zakonodavnih akata o unaprjeđenju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, uvođenje pravila o roditeljskom dopustu, fleksibilnom radnom vremenu i dopustu za njegovatelje, istaknula je nedavno zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:31