ODBOR ZA OKOLIŠ

Ovo je prvi puta u povijesti zakonodavstva EU-a da se postavlja holistički set pravila koji će upravljati životnim ciklusom proizvoda

Ilustracija

 Birgit Reitz-hofmann/Panthermedia/Profimedia

Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u četvrtak je sa 74 glasa za, osam protiv i pet suzdržanih, usvojio svoje stajalište o predloženim pravilima za upravljanje cjelokupnim životnim ciklusom baterija, dakle od samog dizajna do kraja njihova životnog vijeka.

Članovi odbora podržali su predložena pravila o deklaraciji i karbonskom otisku, kao i minimalnim razinama kobalta, olova, litija i nikla koji bi se trebao izvlačiti iz iskorištenih baterija za upotrebu u novim baterijama. Također, zalažu se za to da do 2024. godine prijenosne baterije u uređajima (pametni telefoni) te baterije koje se koriste u električnim biciklima moraju biti dizajnirane za jednostavno i sigurno uklanjanje te zamjenu od strane potrošača ili neovisnih operatera.

Isto tako, eurozastupnici okupljeni u Odboru žele da se svi ekonomski dionici koji su zaslužni za stavljanje bilo kojih baterija na tržište EU pridržavaju zahtjeva koji adresiraju rizike vezan uz sourcing, obradu i trgovinu sirovinama, kemikalijama ili pak sekundarnim sirovinama. Traže da industrija koja se bavi proizvodnjom baterija pridržava standarda dužne pažnje.

U izvješću, navedeno je na stranicama Europskog parlamenta, pozivaju i na strože ciljeve prikupljanja prijenosnih baterija (70 posto do 2025. godine, u usporedbi s originalnim prijedlogom Komisije od 65 posto te 80 posto do 2030. godine umjesto 70 posto). Uvode i minimalne stope prikupljanja baterija koje se koriste u e-biciklima (75 posto do 2025. godine i 85 posto do 2030. godine) te traže prikupljanje svih baterija iz industrijskih i električnih vozila.

Ovo je prvi puta u povijesti zakonodavstva EU da se postavlja holistički set pravila koji će upravljati cijelim životnim ciklusom proizvoda, istaknula je izvjestiteljica Simona Bonafè (S&D).

"To kreira novi pristup koji daje zamah baterijama u kontekstu kružnog gospodarstva i uvodi nove standarde održivosti koji bi trebali postati mjerilo za cijelo globalno tržište baterija. Baterije su ključna tehnologija za poticanje održive mobilnosti i za pohranu obnovljive energije. Kako bi postigli ciljeve Zelenog plana, ali i privukli investicije, kolege zakonodavci moraju hitno usvojiti jasna i ambiciozna pravila i rokove", poručila je.

Očekuje se da će izvješće biti usvojeno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:30