JEFTINO

Praksa je bila da se talentiranim kadrovima plaćaju letovi diljem Europe. Sada će putovati samo na lokacije do kojih mogu stici vlakom
Ilustracija
 Dmitriy Shironosov/Panthermedia/Profimedia

Boston Consulting Group (BCG), konzultantska grupa sa sjedištem u SAD-u, koja ima urede u više od 90 gradova diljem svijeta, žestoko se natječe s konkurentima, poput McKinseyja i Baina, kako bi u svoje redove pridobili najtalentiranije kadrove. No sada odlučili su kako više neće plaćati letove potencijalnim zaposlenicima diljem Europe. To samo po sebi ne bi bilo posebice važno, da ne ukazuje na novi trend gdje velike tvrtke, na vlastitom primjeru, prezentiraju kako smanjiti razinu CO2.

Riječ je o vrlo lukavom potezu BCG-a, budući da se prezentiraju kao progresivna, ekološko osjetljiva tvrtka, koja bi baš takvim pristupom mogla privući najtraženije mete. Ironija je u tome što mnoge tvrtke, za koje regrutiraju djevojke i mladiće, pripadaju upravo onom sektoru koji i dalje aktivno sudjeluju u ubrzavanju klimatskih promjena i na svakom koraku opstruiraju donošenje progresivnih zakona. BCG je, naime, tradicionalno prvi izbor naftnih industrija.

Praksa je bila da se talentiranim diplomcima plate putovanja po europskim destinacijama poput Firence i Lisabona, koja uključuju razgledavanje grada i degustaciju vina u vinogradima, a tim susretima nazočili su iskusni konzultanti BCG-a, čiji je zadatak bio uvjeriti mete da se pridruže grupi kao savjetnici u nekim od najvećih svjetskih tvrtki poput Starbucksa, Shella i GlaxoSmithKlinea.

Ti susreti odsada će se održavati na domaćem tlu mladih kadrova ili na međunarodnim lokacijama dostupnim vlakom.

Poslovna putovanja čine više od 75 posto izvora emisija ugljika nastalih iz tvrtki koje pružaju konzultantske usluge, što je nagnalo grupe poput BCG -a, KPMG -a i Deloittea da koriste internetske alate koji pokazuju osoblju kako to njihova planirana putovanja utječu na razinu CO2. BCG je tako zabranio svojim konzultantima letenje iz Pariza za Nicu, dok je osoblje londonskog ureda KPMG -a primorano putovati vlakom u Leeds, Manchester, Pariz ili Bruxelles.

"Nakon što se ukinu ograničenja putovanja vezana uz Covid-19, od naših ćemo ljudi tražiti da bolje razmisle mogu li sastanak održati na internetu? Mogu li planirati jedno duže putovanje umjesto dva kraća? Mogu li letjeti kraćom rutom do odredišta? Postoje li neke alternative s manjim udjelom ugljika koje biste mogli koristiti, poput vlaka? ", rekla je Carmine Di Sibio, globalna predsjednica i izvršna direktorica računovođe EY.

Kevin Ellis, predsjednik PwC za Veliku Britaniju, kazao je da će se njegova poslovna putovanja smanjiti za oko dvije trećine u odnosu na vrijeme prije pandemije.

Kako bi se smanjio utjecaj naftne industrije, a povećala količina obnovljive energije u lipnju 2016. Europski Parlament je donio Rezoluciju o Izvješću o napretku u području obnovljive energije, u kojoj je pozvao Komisiju da predstavi ambiciozniji klimatski i energetski paket za razdoblje do 2030. kojim će se povećati cilj EU-a za energiju iz obnovljivih izvora na udio od barem 30 %, što treba biti postignuto postavljanjem pojedinačnih nacionalnih ciljeva. Ciljevi koji su već dogovoreni za 2020. morali su se uzeti kao minimalna polazišna točka pri reviziji Direktive o energiji iz obnovljivih izvora. Parlament je 17. siječnja 2018. podržao plan po kojem bi do 2030. najmanje 35 % cjelokupne energije trebalo potjecati iz obnovljivih izvora te je učvrstio pravo na vlastitu potrošnju energije.

U siječnju 2020. Parlament je donio Rezoluciju o europskom zelenom planu, u kojoj je iznio niz preporuka, uključujući pružanje čiste, povoljne i sigurne energije. U tom je duhu pozvao na reviziju Direktive o obnovljivim izvorima energije i na postavljanje obvezujućih nacionalnih ciljeva za svaku državu članicu te je preporučio da se „načelo prvenstva energije” provede u svim sektorima i politikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:55