ISTRAŽIVANJE KUĆANSTVA

Plinske peći u SAD-u ispuštaju u zrak 2,4 milijuna tona metana svake godine. Najviše dok ne rade.

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Prema novoj studiji u SAD-u, plinske peći doprinose globalnom zatopljenju više nego što se ranije vjerovalo. Razlog tome je što metan curi čak i dok je peć isključena.

Dakle, čak i kada ne rade, plinske peći u SAD-u ispuštaju u zrak 2,4 milijuna tona metana svake godine. Istraživanje je provedeno u Kaliforniji i objavljeno u časopisu Environmental Science & Technology. To je ekvivalentno godišnjoj količini stakleničkih plinova iz 500.000 automobila ili onome što Sjedinjene Države ispuštaju u zrak svaka tri i pol sata.

Naravno, toj količini metana treba pribrojati još 6,2 milijuna tona ugljičnog dioksida koje plinske peći ispuštaju u zrak kada su u upotrebi i dok plin izgara. Metan je inače staklenički plin koji je desetke puta jači od ugljičnog dioksida, ali se ne zadržava u atmosferi ni približno tako dugo i nema ga toliko u zraku.

Da bi došli do rezultata istraživači su ispitali 53 kuhinje u kalifornijskim kućanstvima. Lokaciju su zatim obavili plastičnim ceradama, pa izmjerili emisije dok su peći radile, kao i onda dok su bile zatvorene. Ono što je bilo iznenađujuće je da se tri četvrtine ispuštenog metana dogodilo dok su peći bile isključene.

Neki američki gradovi već su zabranili su korištenje plinskih peći u budućoj novogradnji (New York, San Francisco, Oakland i San Jose). Premda metan ne sadrži dušik, dušikovi oksidi su nusproizvodi izgaranja u pećnicama na prirodni plin i uvijek bi trebali osigurati odgovarajuću ventilaciju, upozoravaju stručnjaci.

Europski parlament pozdravio je strategiju EU-a za metan. Iz Parlamenta podsjećaju kako je ključno brzo uvesti sustave za praćenje emisija metana koji se oslanjaju na tehnologije satelitskog promatranja poput onih razvijenih u okviru programa Copernicus, te poziva Komisiju da predloži mjere za daljnje smanjenje emisija metana u energetskom sektoru.

Jedan od prioriteta strategije poboljšati jest mjerenje emisija metana i izvješćivanje o njima. Razina praćenja trenutačno se razlikuje među sektorima, državama članicama i ostalim zemljama. Kako bi se smanjile emisije metana u energetskom sektoru, predložit će se obvezne mjere za poboljšanje otkrivanja i otklanjanja curenja u plinskoj infrastrukturi te će se razmotriti uspostava zakonodavnog okvira kojim bi se zabranila praksa spaljivanja na bakljama i ispuštanje u atmosferu. U dijalogu sa svojim međunarodnim partnerima, Komisija će utvrditi i moguće standarde, ciljeve i poticaje za uvoz energije u EU te načine njihove provedbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:47