Elektronički otpad

Iza projekta stoji organizacija Spring, koja ima za cilj riješiti 1,6 milijuna tona elektroničkog otpada, što je jednako 3,8 litara pive
Ilustracija
 Vanessa Nunes/Alamy/Alamy/Profimedia

Britanski bar dopušta mušterijama da plate pinte pive odbačenom tehnologijom. U londonskom pubu koja nosi naziv, Trade-Inn mušterije mogu sada zamijeniti stare tehnološke proizvode za ​​hranu i piće. Za te uređaje, uključujući stare iPhonove, zadužena biva zatim tehnološka tvrtka koja ih popravlja i osposobljava za buduću upotrebu.

Iza projekta stoji organizacija Spring, čiji je cilj riješiti 1,6 milijuna tona elektroničkog otpada koji Velika Britanija proizvodi svake godine, a što bi bilo ekvivalent od osam pinta ili 3, 8 litara pive.

Ova vijest dolazi uslijed novih podataka koji otkrivaju kako će Velika Britanija uskoro postati najveći europski proizvođač elektroničkog otpada, te da će do 2024. prestići sadašnjeg globalnog lidera Norvešku.

Elektronički otpad (e-otpad) sastoji se od uređaja, kao što su pametni telefoni, televizori i hladnjaci. Veći dio njih se spaljuje, odlaže na deponije ili ilegalno otprema u siromašnije zemlje, često po pogubnim posljedicama za lokalno okruženje. Prosječno britansko kućanstvo godišnje gomila oko 20 starih i nekorištenih uređaja, pokazalo je vladino izvješće Odbora za reviziju okoliša. Prosječno će se, za svaku odraslu osobu, količina e-otpada u Velikoj Britaniji povećati sa sadašnjih 23,9 kg na 24,5 kg do 2024. godine. Tada će Norveška biti drugi najgori proizvođač e-otpada, a slijedit će ju Danska, Švicarska i Nizozemska.

Manje od 40 posto e-otpada u EU-u se reciklira, a ostatak ostaje nerazvrstan. Razina recikliranja razlikuje se od jedne države članice do druge. Hrvatska je primjerice 2017. reciklirala čak 81,3 posto elektoničkog otpada, a Malta 20,8 posto.

U veljači 2021. Europski parlament je glasao o novom akcijskom planu za kružno gospodarstvo i zatražio dodatne mjere za postizanje ugljično neutralnog, ekološki održivog, netoksičnog i potpuno kružnog gospodarstva do 2050. godine, uključujući stroža pravila o recikliranju i obvezujuće ciljeve za upotrebu i potrošnju materijala za 2030.

Vezano uz e-otpad, zastupnici žele potaknuti duži vijek trajanja proizvoda ponovnom uporabom i popravcima.

Izvjestitelj parlamenta Jan Huitema (Renew Europe, Nizozemska) rekao je o planu Komisije: „Akcijskom planu za kružno gospodarstvo važno je pristupiti holistički. Ako želimo uspješno kružno gospodarstvo, načela kružnosti moraju se primjenjivati u svim fazama lanca vrijednosti.”

Istaknuo je da posebnu pozornost treba posvetiti sektoru e-otpada, jer u tom sektoru recikliranje kaska za proizvodnjom. „U svijetu je 2017. proizvedeno 44,7 milijuna metričkih tona e-otpada, a samo 20 posto je reciklirano na odgovarajući način.”

Huitema dodaje da akcijski plan može doprinijeti gospodarskom oporavku. „Poticanje novih inovativnih poslovnih modela dovest će do gospodarskog rasta i novih prilika za zapošljavanje koji su Europi potrebni za oporavak.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:55