PROIZVODNJA HRANE

Uporaba poljoprivrednih strojeva, prskanja gnojiva i prijevoza proizvoda uzrokuje 17,3 milijarde tona stakleničkih plinova godišnje
Ilustracija
 Justin Sullivan/Getty Images/Profimedia

Globalna prehrambena odgovorna je za trećinu svih štetnih plinova nastalih ljudskom aktivnošću, a pri nastanku hrane životinjskog porijekla nastaje dvostruko više zagađenja nego kada se proizvode biljne namirnice, pokazalo je veliko novo istraživanje objavljeno u magazinu NatureFood.

Sustav proizvodnje hrane, poput uporabe poljoprivrednih strojeva, prskanja gnojiva i prijevoza proizvoda uzrokuje 17,3 milijarde tona stakleničkih plinova godišnje, piše u istraživanju. Ovo ogromno ispuštanje plinova više je nego udvostručilo ukupne štetne emisije u SAD -u i predstavlja 35% svih globalnih emisija, napominju istraživači.

"Emisije su veće od onoga što smo očekivali. Ostali smo iznenađeni.Ova studija prikazuje cijeli ciklus sustava proizvodnje hrane, a kreatori politike možda će htjeti koristiti njene rezultate da kreiraju politike o smanjenju emisija stakleničkih plinova",rekao je Atul Jain, klimatolog sa Sveučilišta Illinois i koautor rada objavljenog u časopisu Nature Food.

Nadalje, životinjama na ispaši potrebno je puno zemljišta koja se stvara krčenjem i sječom šuma, a uzgajivačima je potrebno i dodatno zemljište za uzgoj hrane. U radu se došlo do zaključka kako se većina svjetskih oranica koristi za ishranu stoke, a ne za proizvodnju hrane za ljude. Stoka također proizvodi velike količine metana, snažnog stakleničkog plina.

Predstavnici Europske unije postigli su politički dogovor o reformi zajedničke poljoprivredne politike koja uvodi nove mjere u cilju zaštite malih poljoprivrednih gospodarstava i ublažavanja utjecaja poljoprivrede na okoliš. Dogovorom se želi preusmjeriti novac iz intenzivnih poljoprivrednih praksi u zaštitu prirode i obuzdati emisiju stakleničkih plinova koju uzrokuje poljoprivreda, a koja čini 10 posto ukupne emisije u EU. Europski parlament je prije tri godine usvojio nova pravila koja potiču ekološku proizvodnju i koja će osigurati prodaju jedino visoko kvalitetne organske hrane u EU-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:38