AFP
PETRA NAPADA

Najbolja hrvatska tenisačica izborila 3. kolo u Parizu! Gubila je set i break, no onda je sve to okrenula

Martić voli igrati na zemljanim terenima Roland Garrosa, slavila je nakon dva sata i 36 minuta
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 01. listopad 2020. 19:32

Ne da se Petra Martić otjerati sa svoga najdražeg turnira. Najbolja hrvatska i 17. tenisačica svijeta plasirala se u 3. kolo Roland Garrosa nakon pravog izazova, koji je pred nju postavila Ruskinja Veronika Kudermetova (WTA 42). U stvari, bio je tu pregršt izazova.

Od gubitka prvog seta u tie-breaku u kojemu je od 1:0 ostala bez sedam poena u nizu; od breaka Kudermetove na startu drugog seta za 2:1, pa do trećeg seta gdje je Martić povela 3:1 i nakon toga u svakom sljedećem gemu na svom početnom udarcu spašavala break-lopte. Ukupno pet! Nakon dva sata i 36 minuta slavila je sa 6:7(1), 7:5, 6:3.

Kad su nategnuti živci...

Petra je dobila na iskustvo i lucidnost, taktičkim rješenjima za koje ruska udaračica (52 winnera prema 32 naše igračice) nije pronašla pravi odgovor. Htjela je Ruskinja na silu i velikim dijelom meča je to funkcioniralo, uostalom, imala je više winnera od pogrešaka (42), ali u onim sitnim detaljima, kad su živci nategnuti do maksimuma, Martić je bila čvršća. Iako, mora se priznati da su obje igrale kvalitetno, pogotovo kad je trebalo poništavati break-lopte. Martić je iskoristila tek četiri od 16, Kudermetova dvije od deset.


Petri je ovo bila 14. pobjeda u Roland Garrosu i 39. na Grand Slam turnirima, u 3. kolu će igrati s Laurom Siegemund, koja je u njemačkom derbiju svladala Juliju Görges. U jedinom međusobnom susretu prije dvije godine u Budimpešti, također na zemlji, Martić je pobijedila sa 7:5, 4:6, 6:4.


Novak Đoković postao je drugi tenisač u Open eri s najmanje 70 pobjeda na sva četiri Grand Slam turnira. Prvi je, naravno, Roger Federer. Prvom tenisaču svijeta za ovaj raritetan podvig trebale su 83 minute uz gubitak od samo pet gemova protiv Ričardasa Berankisa. Tako Đoković ima omjer 70-14 u Roland Garrosu, 75-8 na Australian Openu, 72-10 u Wimbledonu i 75-12 na US Openu. Federer je, inače, na dva Grand Slama ostvario više od 100 pobjede - 102 u Melbourneu i 101 u Londonu.
Veliko iznenađenje priredio je Roberto Carballes Baena, koji je u pet setova eliminirao Denisa Shapovalova. Mladi Kanađanin je dvaput servirao za pobjedu u petom setu, ali nije slomio 101. igrača svijeta.


- Za mene je ovo kao san. Prvi put sam pobijedio Top 10 igrača, prva pobjeda u pet setova, prvi put u 3. kolu na Grand Slam turniru – rekao je Španjolac, koji je 81 od 110 mečeva na Touru odigrao na zemlji.

Opasna Ostapenko

Shapovalov je napravio čak 109 neforsiranih pogrešaka u točno pet sati dugom meču.


Svaki put kad prođe 1. kolo, Jelena Ostapenko osvoji Roland Garros. Za sada je ova rečenica točna. Senzacionalna pobjednica iz 2017., naime, osim toga pohoda prije tri godine, triput je izgubila u 1. kolu. Evo je u 3. kolu nakon što je nadigrala 4. tenisačicu svijeta Karolinu Pliškovu. Omjer winnera 26-9 za Ostapenko pokazuje da je u odličnoj formi, pa se konkurencija zbilja mora imati na umu rečenicu s početka odlomka.

Linker
20. travanj 2024 16:09