DRAMA U DOVERU

Izgladnjeli vozači napadaju policiju, već ih je 10.000: ‘Počeli su se grupirati, jako je napeto‘

Propuštanje ide sporo, vozači su podvrgnuti brzim testovima, ali jasno je da će tim tempom mnogi ostati zarobljeni danima na granici
Napeta situacija u Doveru
 Afp

Francuzi i građani Europske unije od srijede će ponovno moći ulaziti u Francusku iz Velike Britanije uz negativan test na koronavirus, jučer je objavio ured francuskog premijera. Iako se očekivalo da će to primiriti dramatičnu situaciju na jugu Engleske, promrzli i izgladnjeli vozači nisu najsretniji ovim rješenjem.

Propuštanje ide presporo, vozači su podvrgnuti brzim testovima, za pol sata znaju jesu li pozitivni ili negativni, ali jasno je da će tim tempom mnogi ostati zarobljeni danima na granici. Na ulazak u Francusku čeka već 10.000 vozača, a neki od njih već četiri dana sjede u svojim kamionima i čekaju što će odlučiti europski moćnici.

Međutim, situacija je eskalirala u srijedu ujutro kada su se vozači počeli grupirati i napadati policiju. Reporter Sky Newsa javlja da sirene odjekuju Doverom već 20 minuta.

- U svakom slučaju, u boljoj smo situaciji nego jučer, barem je granica otvorena. Međutim, problem je testiranje. Englezi kažu da mogu testirati 6.000 ljudi dnevno, ali i to je upitno. Na cestama i pisti zračne luke Manston trenutačno je 10.000 kamiona, a danas ih se očekuje još 7.000. Dakle, neki bi mogli zaglaviti danima - rekla je Raluca Marian iz Međunarodne prijevozničke unije.

image
Justin Tallis

Britanski ministar transporta Grant Shapps na Twitteru je zamolio vozače kamiona da ne idu u Kent gdje su najgušći redovi kamiona.

Shapps je kazao da će 'za dva do tri dana sve će biti riješeno'.

image
Justin Tallis

Vlada u Parizu odredila je nekoliko kategorija onih na koje će se ta mjera odnositi, uključujući one u tranzitu kraćem od 24 sata, diplomate i njihove obitelji, zdravstvene radnike, zaposlenike aviokompanija i željeznica.

Nova pravila bit će na snazi do 6. siječnja, osim ako se donese drugačija odluka u razgovorima Londona i Pariza.

Europska komisija u utorak je pozvala zemlje članice da u međusobnoj koordinaciji donose mjere za suzbijanje širenja novog soja koronavirusa iz Velike Britanije obeshrabrivanjem putovanja koja nisu nužna i olakšavanjem onih koja su neophodna.

image
Justin Tallis
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:32