EUROZASTUPNICI

Biljana Borzan i Ruža Tomašić zajedno u borbi za bolji i kvalitetniji med

Cijena kile kineskog meda je oko 1,5 eura, a europskog oko četiri eura; europski proizvođači upozoravaju na dodavanje šećernog sirupa
Ilustracija
 Berislava Picek/Cropix

Izmjena pravila Europske unije za označavanje porijekla meda nužna je da se spriječe manipulacije i prevare potrošača, smatra hrvatska europarlamentarka i parlamentarna izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju „Od polja do stola“ Biljana Borzan, koja je saveznicu za ovu problematiku pronašla i u Ruži Tomašić, inače zamjenica koordinatora europskih konzervativaca i reformista u odboru za poljoprivredu Parlamenta.

Tomašić je, naime, supotpisala prijedlog Biljane Borzan da se u sklopu provedbe strategije izmjene pravila za označavanje porijekla meda. Naime, trenutna pravila omogućuju korištenje oznake da je neki med dobiven miješanjem meda proizvedenog u EU i meda koji nije proizveden u EU ili mu je porijeklo iz EU, bez navođenja omjera ili zemlje porijekla.

- U praksi to znači da proizvod koji ima jedan posto europskog meda i 99 posto uvoznog meda može biti označen kao „mješavina EU i ne-EU meda“ jednako kao da su omjeri obrnuti. To otvara prostor za manipulacije, prevare potrošača i otežava život domaćim proizvođačima meda. Gotovo polovica meda na europskom tržištu se uvozi iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20 posto uvoznog meda krivotvoreno te sadrži ilegalne dodatke poput šećernog sirupa, koji služe povećanju količine - kazala je Borzan.

Inače, prosječna cijena kilograma kineskog meda je oko 1,5 eura, dok se europski prodaje za oko četiri eura i europski proizvođači meda upozoravaju kako je jedan od razloga tome dodavanje šećernog sirupa i drugih supstanci. Nadalje, za razliku od kineskih, oni se moraju pridržavati strogih pravila, a uvozne kontrole nisu dovoljno snažne da spriječe uvoz meda koji nije u skladu s europskim standardima.

- Kako bismo zaštitili građane od prevare, a domaće proizvođače od nelojalne konkurencije, moramo promijeniti sustav, na primjer uvođenjem označavanja točne zemlje porijekla ili omjera u mješavini. Strategija „Od polja do stola“ otvara te mogućnosti, a Slovenija je najavila da će to pitanje pokrenuti kad preuzme predsjedanje Vijećem EU u drugoj polovici 2021. godine. Pozivam Vladu RH da svakako podrži tu inicijativu jer je u interesu hrvatske poljoprivrede - istaknula je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:25