OPSKRBA PLINOM

Jaka zima i ruski odgovor: Cijene bi opet mogle krenuti naviše, a nitko se ne usudi prognozirati na koje razine

Amerika nastoji uvjeriti europske saveznike da bilo kakve sankcije koje bi nametnuli Rusiji neće prekinuti kratkoročnu opskrbu
 Matija Djanješić/Cropix

Cijene plina u Europi se spuštaju četvrti dan zaredom jer popušta zabrinutost zbog stanja u opskrbi plinom, bilježi Bloomberg u četvrtak.

Amerika, naime, nastoji uvjeriti europske saveznike da bilo kakve potencijalne sankcije koje bi nametnuli Rusiji ako napadne Ukrajinu neće prekinuti kratkoročnu opskrbu, a pojačana doprema ukapljenog prirodnog plina popravlja stanje s niskom razinom u europskim skladištima, navodi ta američka agencija.

Odgovorni Gazprom

Cijena tog energenta u Nizozemskoj, koja se uzima kao osnovni pokazatelj za Europu, spustila se na 75,15 eura za megavatsat (MWh) za veljaču nakon prethodnog volatilnog trgovanja. U prosincu, kad je cijena bila na dosad najvišoj zabilježenoj razini, plin je na nizozemskoj burzi TTF bio oko 180 eura.

Inače, jučer je direktor Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol izjavio da bi Rusija mogla povećati isporuke Europi barem za trećinu u odnosu na trenutne količine, ali to ne čini i svojim ponašanjem stoga izaziva napetost na europskom plinskom tržištu, na kojem vlada deficit u zalihama, uglavnom zbog Gazproma. Opskrba Europe ruskim plinom pala je za 25 posto u zadnjem tromjesečju prošle godine u odnosu na isto razdoblje godinu prije te 22 posto u usporedbi s pretpandemijskim razinama, objavila je IEA.

Istodobno, Norveška, Alžir i Azerbajdžan povećavaju isporuke. Birol je rekao da su plinska skladišta u Europi sada na razini 51 posto popunjenosti, u normalnoj situaciji to je na oko 70 posto, a Gazprom je odgovoran za polovicu europskog manjka. Dodao je također kako Europa općenito dosad nije pridavala dovoljno pozornosti kritičnoj važnosti plinskih skladišta za sigurnost svoje opskrbe plinom te preporučuje da europske države odrede obvezne minimalne razine zaliha kako bi ubuduće osigurale opskrbu.

Đumbir i kućni ljubimci

Analitičari tržišta smatraju da će veći broj dolazaka LNG brodova s plinom u prvom tromjesečju te očekivanje ne tako hladne zime utjecati na to da se cijene više neće vraćati na rekordne visine iz prosinca. No, bude li zima hladnija i ne dođe li do poboljšanja opskrbe iz Rusije, cijene bi opet mogle krenuti naviše, a nitko se ne usudi prognozirati na koje razine.

Stanje među europskim, kao i hrvatskim kompanijama koje opskrbljuju plinom i dalje je napeto, a iz jedne od britanskih, iz koje su nedavno poručili potrošačima da se ove zime griju jedući đumbir i maženjem s kućnim ljubimcima, čuju se najave da će zbog rezanja troškova morati smanjiti radnu snagu za četvrtinu, objavio je Sky News. Zbog skoka cijena plina i struje od kolovoza su propala 24 opskrbljivača.

Budući da se očekuje kako će, prema Reutersu, europska skladišta dočekati kraj zime na samo 15 posto zaliha, potrebe za obnovom stanja na lageru već se odražavaju na buduće cijene. Ljetni ugovori na TTF burzi, objavili su, kretali su se u srijedu oko 69 eura za megavatsat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:11