FINANCIJSKI OKVIR

Plenković: ‘EU fondovi velika su prilika, sredstava je jako puno, moramo se dobro pripremiti‘

Vlada je po premijerovim riječima prije četiri godine preuzela tek devet posto ugovorenih sredstava, a došla na 106 posto
Andrej Plenković i Nataša Tramišak
 Davor Pongracic/CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u ponedjeljak izložbu fotografija "EU fondovi mijenjaju Hrvatsku" na zagrebačkom Zrinjevcu te ocijenio europske fondove velikom prilikom za razvoj, upozorivši da se za prihvat europskih sredstava moramo dobro pripremiti.

U izjavi nakon obilaska izložbe podsjetio je na pet financijski najvrjednijih projekata koji se financiraju iz EU-a, a to su Pelješki most, LNG terminal na Krku, širokopojasni internet, Zračna luka Dubrovnik i Otvorena znanstveno-istraživačka platforma na Institutu Ruđer Bošković.

- Hrvatska je trenutno na 106 posto ugovorenih sredstava iz aktualnog višegodišnjeg financijskog okvira EU-a, isplaćeno je 46, a ovjereno 36 posto sredstava i ti postoci će se dodatno povećati - rekao je Plenković.

Vlada je po njegovim riječima prije četiri godine preuzela tek devet posto ugovorenih sredstava, a došla na 106 posto.

- Hrvatska je u plusu od 28 milijardi kuna u odnosu na plaćenu članarinu u EU-u i sredstva koja je povukla - izjavio je Plenković.

U idućih deset godina, podsjetio je, Hrvatskoj će biti na raspolaganju ukupno 24,2 milijarde eura iz EU-a, ne računajući sredstava za projekte koji će se provoditi iduće tri godine, iz prošlog financijskog okvira.

- Sredstava je jako puno, za ekonomski i društveni razvoj nakon covid krize. Šansa je pred nama veća nego ikad, a pred svima nama je da učinimo maksimalni napor i to što bolje je iskoristimo - rekao je Plenković.

Izložba fotografija EU fondovi mijenjaju Hrvatsku odvija se u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata koje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije organizira četvrtu godinu za redom kao dio šire kampanje koju provodi Europska komisija pod nazivom "EU in my region" u svim državama članicama.

Postavljena je u parku Zrinjevac na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu od 9. do 22. studenoga.

Sastoji se od od 20 postamenata na koje je postavljeno 20 plakata s 36 fotografija projekata i četiri vizuala koji pozivaju građane da se uključe u Dane otvorenih vrata EU projekata.

Svrha izložbe je promovirati uspješne projekte financirane sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova koji doprinose rastu i razvoju lokalnih sredina, boljim životnim uvjetima za sve građane i mijenjaju Hrvatsku nabolje.

U ovogodišnjim Danima otvorenih vrata EU projekata sudjeluje više od 50 korisnika koji predstavljaju oko 130 uspješnih projekata. Sve sudionike i aktivnosti moguće je vidjeti putem online platforme: https://dov2020.strukturnifondovi.hr/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:59