EUROPARLAMENTARKA

Sunčana Glavak: ‘Ulaganja u mlade su najbolje oružje protiv gladi i siromaštva‘

Unatoč pandemiji, izbor najboljeg mladog poljoprivrednika se nastavlja. Uskoro će biti objavljen natječaj. Mlade pozivam da ga iskoriste
Sunčana Glavak, ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika

Europarlamentarka Sunčana Glavak (HDZ/EPP) početkom prosinca obilježila je prvu godinu rada u Europskom parlamentu. U svojoj karijeri obnašala je dužnost saborske zastupnice u tri mandata, glasnogovornice Vlade i Ministarstva kulture, a s ponosom ističe i svoje novinarske uspjehe.

Kao članica Odbora za vanjske poslove (AFET), Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE), i izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom (DSEE) te zamjenska članica u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), kao i u izaslanstvu za odnose sa SAD-om (D-US), bavi se temama koje se najviše naslanjaju na socioekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

Radi i na borbi protiv dezinformacija i jačanju medijske pismenosti. Organizacijom konferencija "Fight and Win" nastoji pridonijeti uklanjanju stigme i predrasuda o raku.

Ono što je nama bio povod za razgovor s njom je funkcija ambasadorice izbora najboljeg mladog poljoprivrednika, koji tradicionalno organizira EPP grupacija stranaka u Europskom parlamentu.

Jedan od prioriteta vašeg rada je i poticanje mladih na bavljenje poljoprivredom uz povratak na ruralna područja. Koliko tome pridonosi godišnji izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika koji se natječe u europskom izboru?

- Poljoprivreda je temelj našeg europskog i hrvatskog gospodarstva te neizostavno pridonosi sigurnosti hrane. Znanost i tehnologija, zajedno s osobnom inicijativom, snažni su pokretači pozitivnih promjena i razvoja malih poljoprivrednika. Kao ambasadorica Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika aktivno promičem uključivanje i poticanje mladih koji svoju budućnost vide u poljoprivrednom sektoru i ostanku na ruralnim područjima. Odabir najboljeg mladog poljoprivrednika priznanje je mladima koji se održivim i inovativnim idejama bore s izazovima poljoprivrednog sektora diljem EU, poput gubitka stanovništva na ruralnim područjima, utjecaja na klimatske promjene ili osiguravanja sigurnosti hrane i tehnološkog napretka. Trebamo motivirati mlade i u pozitivnom duhu poticati njihovu inovativnost i predani rad. Ulaganja u poljoprivredu i u mlade poljoprivrednike najbolje su oružje protiv gladi i siromaštva. Hrvatska poljoprivreda ima velik potencijal i brojne prednosti, obilje ključnih resursa, dio smo velikog europskog tržišta, naš zemljopisni položaj je izuzetan. Ulaganje u znanje i tehnologiju preduvjet je poboljšanja produktivnosti naših poljoprivrednih proizvođača.

Koje su mogućnosti za mlade na selu? Zajednička poljoprivredna politika jedna je od financijski najizdašnijih stavki proračuna EU. Što od tih sredstava mogu koristiti mladi koji se odluče za bavljenje poljoprivredom?

- Povratak stanovništva u ruralna područja ključni je prioritet nove Zajedničke poljoprivredne politike. Prema podacima Eurostata, oko deset posto svih poljoprivrednih gospodarstava u EU vode poljoprivrednici mlađi od 40 godina, a u Hrvatskoj je njihov udio 13 posto. EU pruža mladima ruku u bavljenju poljoprivredom. Proračun ZPP-a u novom Višegodišnjem financijskom okviru težak je 378,5 milijardi eura, a za Hrvatsku je predviđena omotnica od 4,29 milijardi eura kroz ZPP i 270 milijuna eura za ribarstvo. Trenutačno su u Programu ruralnog razvoja i Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo otvoreni natječaji vrijedni više od 750 milijuna kuna za modernizaciju i povećanje konkurentnosti, osiguranje usjeva, životinja i biljaka, obnovu poljoprivrednog zemljišta.

Poticanje mladih poljoprivrednika operacionalizirano je u prvom stupu Zajedničke poljoprivredne politike kroz plaćanja za mlade poljoprivrednike (Young Farmer Payment). Hrvatska je, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, kroz Program ruralnog razvoja (mjere 4 i 6) osigurala 3,1 milijardu kuna za oko 15.000 mladih poljoprivrednika.

O modernizaciji europske poljoprivrede govorila je predsjednica EK Ursula von der Leyen posljednjih mjeseci. Kako se poljoprivreda uklapa u planove zelene i digitalne tranzicije?

- Europska komisija novim proračunom želi pomoći poljoprivrednicima u proizvodnji hrane digitaliziranjem poljoprivrede i čineći je manje štetnom za okoliš. Europski zeleni plan, Strategija od polja do stola i Strategija za bioraznolikost do 2030. godine ključni su dokumenti EU koji će redefinirati naše tradicionalne načine života i rada, uključujući poljoprivredu. Digitalizacija poljoprivrede ili "poljoprivreda 4.0" proizlazi iz razvoja tehnologije, prikupljanja podataka, strojnog učenja, senzora i satelita, robotike, dronova i automatizacije. Preduvjet digitalizacije uvođenje je 5G mreže, koja će otključati pristup korištenju novih tehnologija.

Kako sada, u ovim uvjetima pandemije, motivirati mlade da se prijave na novi natječaj?

- Unatoč pandemiji, projekt izbora najboljeg mladog poljoprivrednika se nastavlja. Natječaj će biti objavljen uskoro i pozivam mlade da ga iskoriste kao priliku za promicanje svog rada i uspjeha te raznolikosti i nerealiziranih potencijala u proizvodnji hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:45