Uoči izbora

U samo deset dana država je podijelila lokalne ugovore od 180 milijuna kuna

Najaktivniji su bili u resoru ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak
 Davor Pongracic/Cropix

Iako nisu nadmašili iznos od 600 milijuna kuna koji će uoči lokalnih izbora umirovljenicima podijeliti Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, i druga ministarstva pokazuju da je država široke ruke, potpisujući ili uručujući različite ugovore po gradovima i općinama.

Uglavnom je riječ o projektima koji se sufinanciraju iz fondova Europske unije, iz kojih je dosad ukupno isplaćeno samo 51 posto dostupnog novca, a samo u posljednjih desetak dana, kako smo zbrojili prema objavljenim priopćenjima, uz ministarsku je nazočnost potpisano ili (svečano) uručeno različitih ugovora vrijednih oko 180 milijuna kuna od Varaždina preko Velike Gorice, Novske i Vinkovaca do Pule i Poreča.

Najaktivniji su bili u resoru ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak. Ona sama je u Vukovarsko-srijemskoj županiji uručila ugovore za održiv razvoj 27 jedinica lokalne uprave vrijedne 5,8 milijuna kuna, a u Velikoj Gorici četiri ugovora u vrijednosti od 47 milijuna kuna za poduzetnički inkubator i sustav biciklističkih staza Urbane aglomeracije Zagreb, od čega je 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Državni tajnici su pak uručili 18 ugovora u Jalžabetu za općine i gradove s područja Varaždinske županije u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna, te njih 20 za jedinice lokalne samouprave Koprivničko-križevačke županije vrijednih pet milijuna kuna. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je pri posjetu Istarskoj županiji u nazočnosti premijera uručila ugovor Lučkoj upravi Poreč za proširenje kapaciteta Luke Santa Marina vrijedan 37 milijuna kuna, a nekoliko dana prije uručila je ugovore iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od 22 milijuna kuna za područje Varaždinske županije.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić je prije desetak dana nazočio potpisivanju ugovora o projektiranju i gradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Novska vrijedan 33 milijuna kuna, a Oleg Butković, ministar prometa, u Istri je najavio veliki željeznički projekt modernizacije pruge državna granica – Buzet – Pula, čiju vrijednost tek treba utvrditi nakon izrade studije, a o tome je potpisao sporazum od pet milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:24