BREXIT

Bercow: britanski parlament neće danas glasati o Johnsonovu sporazumu

John Bercow
 REUTERS

Predsjednik britanskog parlamenta John Bercow rekao je vladi u ponedjeljak da ne može danas staviti na glasanje sporazum o brexitu što ga je dogovorio Boris Johnson jer bi to značilo zastupnicima dvaput postaviti isto pitanje.

Britanski parlament izglasao je u subotu amandman zastupnika Olivera Letwina kojim odgađa glasanje o sporazumu o brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s EU-om i zbog čega je Johnson morao poslati pismo Europskoj uniji kojom je zatražio odgodu brexita predviđenog 31. listopada.

Premijer je zato pokušao u ponedjeljak ponovno pogurati svoj sporazum o brexitu na glasanje u parlamentu, no Bercow je zaključio da se nisu promijenile ni okolnosti ni sadržaj prijedloga.

"Ukratko, današnji zahtjev sadržajno je jednak onome o kojem je donji dom glasao u subotu. Današnje okolnosti u biti su jednake onima u subotu", rekao je Bercow obraćajući se zastupnicima.

"Stoga je moja odluka da se o prijedlogu danas neće raspravljati jer bi to bilo ponavljanje", zaključio je.

Bercow je također ustvrdio da time što je Johnson poslao pismo Europskoj uniji sa zahtjevom za odgodom brexita nisu u bitnome promijenjene okolnosti zbog kojih bi na dnevni red parlamenta ponovno danas stavio glasanje o vladinu sporazumu o brexitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:08