PITANJE CJEPIVA

Boris Johnson otvoren: ‘Britanija je uspjela u cijepljenju zahvaljujući kapitalizmu i pohlepi!‘

Johnson ih je, međutim, tada odmah zamolio da "zaborave što je rekao", a Downing Street nije htio komentirati njegovu izjavu
Boris Johnson
 Hannah Mckay/POOL/AFP

Kapitalizam i pohlepa donijeli su uspjeh Velikoj Britaniji u cijepljenju stanovništva, izjavio je u srijedu premijer Boris Johnson, a njegova bi opaska, kako piše Reuters, mogla dodatno uzrujati Bruxelles koji prijeti da će blokirati izvoz cjepiva.

"Uspjeh s cjepivom zahvaljujemo kapitalizmu i pohlepi, prijatelji moji", prenosi premijerove riječi list The Sun.

Prema istom izvoru, Johnson je tu opasku izgovorio u utorak navečer na zatvorenom video sastanku sa zastupnicima svoje stranke u parlamentu.

Johnson ih je, međutim, tada odmah zamolio da "zaborave što je rekao".

Od velikih zemalja, Britanija se pokazala najuspješnija u procjepljivanju stanovništva, no Europska unija, koja sporo napreduje po tom pitanju i još se suočava s trećim valom zaraze, prijeti da će zabraniti izvoz cjepiva, uključivo doze namijenjene Britaniji.

Downing Street nije htio komentirati Johnsonovu izjavu.

Prema urednici politike na BBC-u Lauri Kuenssberg, radi se očito o šali na račun jednog od Johnsonovih kolega, lidera torijevaca u parlamentu Marka Spencera, koji je u trenutku kada je premijer govorio halapljivo jeo sendvič sa sirom i kiselim krastavcima.

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, koja nije bila na sastanku, vjeruje da je premijer govorio o uspjehu farmaceutskih kompanija u razvoju cjepiva u vrlo kratkom vremenu te Britaniji koja je predvodila u razvoju cjepiva.

Britanija je jedna od nekolicine zemalja koje su razvile cjepivo protiv covida-19 u rekordnom vremenu. Cjepivo Sveučilišta Oxford i AstraZenece je britanski regulator odobrio 30. prosinca.

Britanska vlada je sudjelovala u financiranju istraživanja, a AstraZeneca je obećala da će staviti na tržište na neprofitnoj osnovi.

Ostala cjepiva razvili su Kina, Rusija i SAD. Državne potpore u razvoju cjepiva dali su i komunistička Kina, bivša komunistička Rusija i kapitalistički SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:23