NEMA POPUŠTANJA

Danska će vjerojatno produljiti mjere zatvaranja unatoč padu broja zaraza koronavirusom

Prijetnja je jasna. Ako ne suzbijemo pritisak, riskiramo eksponencijalni rast zaraza, rekla je premijerka Mette Frederiksen
danska premijerka Mette Frederiksen 
 Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/AFP

Danska će možda morati produljiti mjere zatvaranja u veljači unatoč padu zaraza koronavirusom jer se zarazniji soj identificiran u Velikoj Britaniji i dalje širi, rekla je u utorak premijerka Mette Frederiksen.

Danska je prošli tjedan produljila "lockdown" na još tri tjedna kako bi suzbila širenje novog i zaraznijeg soja koronavirusa iz Britanije za koji vlasti očekuju da će dominirati do sredine veljače.

- Stopa zaraze je u padu, ali prijetnja je jasna. Ako ne suzbijemo pritisak, riskiramo eksponencijalni rast zaraza - rekla je Frederiksen u parlamentu. Dodala je da će se neka ograničenja proširiti, vjerojatno već u utorak, ali nije navela detalje.

Zatvoreni su restorani, kafići, trgovine koje nisu neophodne, a javna okupljanja ograničena su na petero ljudi. Na javnim mjestima, uključujući trgovinama, potrebno je držati razmak od dva metra.

Stopa širenja zaraze u Danskoj, koja je pokazatelj na koliko ljudi zaražena osoba u prosjeku prenese virus, pala je na 0,6 s oko 1,0 protekli mjesec, tvitao je ministar zdravstva Magnus Heunicke u utorak.

Unatoč padu dnevnih zaraza i manje hospitalizacija, britanski soj koronavirusa se širi, objavio je u izvješću Državni institut za serum (SSI) koji proučava zarazne bolesti.

Stopa širenja zaraze za taj soj je oko 1,16, što znači da su zaraze tim novim sojem u porastu, navodi SSI.

Danska je izvijestila o 330 slučaja zaraze novim sojem koronavirusa od sredine studenoga do 12. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:03