LONDONSKI POKOLJ

Drugi čovjek vlade otišao da ne bude dežurni krivac

Odlučio je maknuti se na vrijeme, prije kritika koje će biti upućene na račun proračuna na koji ne bi imao utjecaj
Sajid Javid i Boris Johnson
 AFP

Britansku je političku scenu potresla odluka ministra financija Sajida Javida, do prekjučer lojalnog dužnosnika vlade premijera Borisa Johnsona, koji je podnio ostavku u znak prosvjeda protiv naredbe iz premijerovog ureda da otpusti sve svoje savjetnike.

Javid, koji je bio jedan od ozbiljnijih kandidata za čelnika stranke nakon ostavke Therese May, kazao je novinarima kako nije mogao prihvatiti uvjete koje mu je premijer postavio. “Ne vjerujem da bi bilo koji ministar koji drži do sebe prihvatio takve uvjete, stoga sam osjetio da je najbolje što mogu učiniti - otići”. Mediji i analitičari vjeruju kako se radilo o pritisku Johnsonovog savjetnika, Dominica Cummingsa, koji se već sukobio s Javidom oko djelatnice ministarstva financija koju je sumnjičio da je proslijedila osjetljive dokumente medijima.

Lavina

Djelatnica je, prema naredbama Cummingsa, ispraćena u pratnji policije iz prostorija vlade, što je pokrenulo lavinu pitanja ima li Cummings, koji nije izabrani dužnosnik, pravo naređivati policiji. Javid je tada stao u obranu premijera i nije se zauzeo za svoju pomoćnicu, no odluka o otpuštanju svih saveznika bila je previše za njega.

Neki britanski komentatori, doduše, ne vjeruju da je Javid toliko vezan uz svoj tim i da je ostavku dao iz osjećaja lojalnosti, već da je zaključio kako masovna smjena u njegovom resoru znači kako on više ne bi držao nikakvu stvarnu moć u rukama, dok bi snosio svu odgovornost.

Ukoliko je to istina, Javid je vjerojatno odlučio maknuti se na vrijeme, prije kritika koje će biti upućene na račun proračuna na koji ne bi imao nikakav utjecaj. Mjesto ministra financija u britanskoj je politici tradicionalno druga najznačajnija pozicija u vladi, odmah iza premijera, a ministri financija imaju velik utjecaj na politiku i gospodarstvo. Pokušaj smjene njegovog tima vjerojatno je bila indikacija da ured premijera misli izravno upravljati najodgovornijim resorom, a ostaviti Javida da po potrebi bude “Pedro”.

Javid je svoj izlazak politički odlično odradio. Nije izravno okrivio nikoga, nije palio mostove za sobom, i istaknuo je pozitivnu osobinu - lojalnost svojem timu - kao razlog za odlazak.

Izbori

Javid ostaje zastupnik u parlamentu, u kojem će moći nastaviti s političkom djelatnošću, a vrlo je vjerojatno i da se priprema za budući pokušaj preuzimanja stranke. Ukoliko negativne posljedice Brexita sruše Johnsona, Javid će se moći prikazati kao principijelan i umjeren konzervativac, koji neće snositi odgovornost za probleme Brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:30