POLITIČKE OCJENE

EU je spremna pregovarati s Londonom i nakon 1. siječnja, kažu diplomati

Ribarstvo je i dalje kamen spoticanja u pregovorima, otkrio je diplomatski izvor za Reuters koji je htio ostati anoniman
Michel Barnier
 John Thys/AFP

Europska unija spremna je pregovarati s Velikom Britanijom i po završetku prijelaznog razdoblja krajem godine, otkrili su diplomatski izvori za Reuters u utorak nakon što je europski pregovarač Michel Barnier izvijestio izaslanike bloka o pregovorima s Londonom.

"Postignut je napredak. Većina pitanja su unaprijed zatvorena ili su blizu dogovora. Međutim, razlike u ribarstvu i dalje je teško premostiti", rekao je jedan europski diplomat.

Taj diplomat, koji je htio ostati anoniman, rekao je da su pregovarači EU-a "u posljednjem pokušaju" postizanja sporazuma.

No "EU neće zatvoriti svoja vrata Ujedinjenom Kraljevstvu i ostaje spremna pregovarati nakon 1. siječnja", kada završava prijelazno razdoblje, rekao je.

Europski pregovarač za brexit Michel Barnier rekao je u utorak izaslanicima 27 zemalja bloka da je ribarstvo i dalje kamen spoticanja u pregovorima s Britanijom, otkrio je diplomatski izvor za Reuters koji je htio ostati anoniman.

"Čini se da nijedna strana ne želi zaustaviti pregovore", dodao je.

Barnier je izaslanicima iza zatvorenih vrata rekao da je najnovija britanska ponuda za ribarstvo "potpuno neprihvatljiva" i da je EU iznio svoju konačnu ponudu po tom pitanju, naveo je diplomat.

"Za članice EU-a, posljednja ponuda Komisije već je otišla vrlo daleko i može se smatrati samo... konačnom", poručio je diplomat.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je vodio kampanju za brexit na referendumu 2016. tvrdeći da će razlaz s EU vratiti Britaniji njezin suverenitet, sveudilj p onavlja da zemlja mora konrolirati svoje vode i odlučivati tko će u tim vodama ribariti.

Dužnosnici i diplomati Europske unije kažu da je blok spreman srezati vrijednost ribe ulovljene u britanskim vodama za 25 posto, a Britanija traži 30 do 35 posto.

Bez trgovinskog dogovora prekogranična trgovina vratit će se na pravila Svjetske trgovinske organizacije (WHO), s carinama koje će povećavati cijene i stvarati mnogo administrativnih poslova za uvoznike, a neuspjeli pregovori mogli bi pogoršati buduće odnose Londona i Bruxellesa.

Britanija treba završiti proces razdruživanja od Europske unije 31. prosinca kada istječu sadašnji sporazumi o slobodnoj trgovini.

Dvije strane mjesecima muku muče da definiraju nove odnose koji trebaju stupiti na snagu nakon tog prijelaznog razdoblja za sektore trgovine, transporta i energetike.

Ti posljednji metri ionako mukotrpnih pregovora poklopili su se novom krizom ovih dana kada članice EU, ali i druge zemlje iz svijeta zatvaraju promet s Velikom Britanijom u nastojanju da suzbiju novi, zarazniji soj koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:22