URSULA VON DER LEYEN

‘EU za sljedeće generacije podrazumijeva da se sami reformiramo prema vlastitim preferencijama‘

Šefica Europske komisije u svom je prvom govoru o stanju Unije rekla i da je koronavirus pokazao koliko je ljudski život ranjiv
Ursula von der Leyen
 JOHN THYS/AFP

„Virus tisuću puta manji od zrna pijeska, pokazao nam je ranjivost ljudskoga života“, rekla je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen u uvodnom dijelu svog prvog govora o stanju Unije, kojeg je umjesto na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, zbog nepovoljne epidemiološke slike morala izvanredno održati u Bruxellesu.

„EU za sljedeće generacije podrazumijeva da se sami reformiramo prema vlastitim preferencijama, a ne da to činimo prema nuždi globalne katastrofe ili željama konkurentskih aktera na globalnoj sceni“ objasnila je u govoru koji je trajao punih 79 minuta, i time ušao u povijest kao najdulji do sad.

S obzirom na činjenicu da koronavirus još uvijek trese Stari kontinent, prva žena EU na samome početku svoga govora zahvalila je zdravstvenim djelatnicima na požrtvovnoj službi proteklih mjeseci te je najavila jačanje zajedničke zdravstvene unije u sklopu programa EU4Health. Također, u ime Komisije najavila je i formiranje europske Agencije za biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA), koja će raditi na kapacitetu EU za odgovore na buduće ugroze i krize. Von der Leyen će u suradnji s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom, čelnikom zemlje koja uskoro preuzima predsjedanje skupinom G20, sljedeće godine u Italiji organizirati globalni zdravstveni summit.

Kao veliki uspjeh svoje administracije, Ursula von der Leyen istaknula je usvajanje zajedničkih alata za fiskalnu stabilnost, što je učinjeno prvi put u povijesti EU, zbog čega povjerenje u euro nikada nije bilo na višoj razini.

Komisija je najavila skorašnje predstavljanje nacrta o uvođenju minimalne plaće te novu strategiju za budućnost Schengena, ali je veliki fokus govora predsjednice bio posvećen pitanju borbe protiv klimatskih promjena, koju je na samome početku mandata istaknula kao jedan od glavnih fokusa svoje administracije.

„S obzirom na to da Europa želi postati prvi klimatski neutralni kontinent do 2050., Komisija na inicijativu europskih poduzetnika predlaže porast ciljane redukcije emisije ispušnih plinova s 40 na najmanje 55 posto.“ najavila je, napomenuvši da je riječ o vrlo ambicioznom planu.

Vanjskoj politici posvetila je kraj svog govora, što je bilo pomalo neuobičajeno za čelnicu Komisije koja je na početku mandata najavila formiranje „geopolitičke Unije“. Šturo osvrnuvši se na goruće probleme koji vladaju svjetskom političkom scenom, koje je prokomentirala prilično predvidivim birokratskim rječnikom, von der Leyen je najavila podršku inicijativi Europskog parlamenta oko uvođenja tzv. Magnitsky zakona, kojim se uvode sankcije protiv ruskih dužnosnika koji narušavanju ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:30