SLOVENSKI PREMIJER

Janša za investicije u zdravstvo i transparentnu istragu o virusu iz Wuhana

‘Za buduće krize do kojih će doći, Europa mora udružiti znanstvene i tehnološke kapacitete, ali i pokazati solidarnost‘
Janez Janša 
 Patrick Hertzog/AFP

Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je u govoru na regionalnom sastanku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) istaknuo solidarnost i važnost investicija radi pravodobne reakcije na buduće zdravstvene krize u svijetu, te se zauzeo za transparentnu istragu o izvoru novog koronavirusa koji je izazvao pandemiju.

Janša je kazao da su za prevladavanje krize izazvane koronavirusom ključni znanost i solidarnost, te da za buduće krize do kojih će doći Europa mora udružiti znanstvene i tehnološke kapacitete, ali i pokazati solidarnost koja je potrebna i na svjetskoj razini.

Janša se u svom govoru sudionicima zasjedanja zauzeo i za "cjelovitu i transparentnu istragu" u kineskom gradu Wuhanu, kako bi se definirao izvor virusa koji je izazvao pandemiju, objavio je njegov ured.

Takva bi istraga, po njegovim riječima, pomogla da se dobiju podaci potrebni za prepoznavanje i sprječavanje budućih pandemija.

Zdravstveni sustavi su zbog pandemije bili pod velikim pritiskom, a sada trebaju velike investicije i inovacije da bi povećali svoju otpornost, što bi u EU-u trebalo biti na višem mjestu njezine agende, naveo je među ostalim slovenski premijer.

Janša je pozdravio WHO-ov plan jačanja zdravstvenih sustava država na zapadnom Balkanu nazvan "Plan za zdravstvo na zapadnom Balkanu 2021-2025", rekavši da Slovenija kao predsjedateljica Vijećem EU-a toj regiji daje poseban prioritet, te da će investicije u zdravstvo u toj regiji pospješiti i druga ulaganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 00:37